Når du bliver stoppet af hjemmeværnsfolk ved en grænsekontrol, så kan du blive udsat for, at hjemmeværnsfolkene overskrider deres beføjelser.
Det kan for eksempel være, at du bliver spurgt om ting, du ikke har pligt til at svare på, uden at blive informeret om det.
Det skriver DR Syd, der har undersøgt, hvordan hjemmeværnet håndterer opgaverne ved grænsen.
De to gange den udsendte journalist blev stoppet, spurgte hjemmeværnsfolk for eksempel ind til, hvor han havde været, og hvor han skulle hen.
Men det har borgere ikke pligt til at svare på. Det viser en aktindsigt til Rigspolitiet, som DR Syd har fået.
Det er et problem, at hjemmeværnet ikke sørger for at oplyse borgerne om det. Det mener lektor i jura på Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Sørensen.
- Det klare udgangspunkt er, at myndighederne er forpligtiget til at vejlede borgerne om, hvilke myndigheder hjemmeværnet har, siger han.
Ifølge Henning Bang Fuglsang Sørensen er problemet, at hjemmeværnet er en autoritet ved grænsen, som borgerne ikke har oplevet i den sammenhæng tidligere. Derfor kan borgeren ikke vide, hvordan reglerne er.
Og det skal de. Det mener Lotte Rod fra det Radikale Venstre.
- Når de nu står der, skal vi i det mindste have fuldstændigt styr på, hvad reglerne er, siger hun.
Det har taget DR Syd over en måned at få svar på, hvilke beføjelser hjemmeværnet har ved grænsen, og i følge Henning Bang Fuglsang Sørensen bør der ikke gå så lang tid.
- Det er min opfattelse, at hjemmeværnsfolkene er forpligtigede til at oplyse om, at borgeren ikke har pligt til at svare, siger han.
I en mail oplyser Rigspolitiet, at man som borger ikke har pligt til at oplyse noget som helst til hjemmeværnet.
DR Syd ville gerne have spurgt Rigspolitiet, hvordan man som borger skal vide det, når myndighederne ikke har sørget for at oplyse om det, men det har ikke været muligt at få et interview.
Hjemmeværnets beføjelser ved grænsen
- •
Hjemmeværnet må anmode de kontrollerede om at forevise pas og åbne bagagerum mv. Hvis de kontrollerede ikke frivilligt medvirker, overtages opgaven af politiet.
- •
Som udgangspunkt har man som borger ikke pligt til at oplyse noget til hjemmeværnet. Paragraf 750 i retsplejeloven, der gør, at man er forpligtet til at oplyse navn mm. på forlangende, gælder kun for politiet.
- •
En kontrol ved grænsen overdrages til politiet, hvis den rejsende ikke frivilligt ønsker at medvirke, eller hvis der opstår mistanke om andet, som kræver politiets indgriben.
- •
Rigspolitiet har som udgangspunkt ikke gjort noget for at oplyse borgerne om, hvad deres rettigheder er i forhold til et kontrolstop. Kilde: Rigspolitiet