Hver dag afviser Danmark flygtninge fra Ukraine ved grænsen mellem Danmark og Tyskland.
For hvis en flygtning fra Ukraine ikke har sine papirer i orden og ikke ønsker at søge asyl eller nødvisum i Danmark, kan de ikke rejse ind over den danske grænse – heller ikke, selvom deres plan er at rejse videre til et af de andre nordiske lande.
Også flygtninge, der har opholdstilladelse i Ukraine, men har statsborgerskab i et land uden for EU, bliver sendt retur til Tyskland.
Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi afviser de hver dag mellem 10 og 20 flygtninge ved grænsen. Alene siden fredag er der dog afvist 250 flygtninge fra Ukraine.
Det har de seneste dage mødt skarp kritik fra politikere i Flensborg, hvor blandt andet byens overborgmester, Simone Lange, i går efterlyste handling fra Danmark.
- Der er ingen som taler med os i grænselandet. Vi føler os alene og overladt til os selv, sagde hun til Flensborg Avis mandag.
Avisen skriver også, at mange af de flygtninge, som bliver afvist i Danmark, ønsker at rejse videre til Sverige. Derfor får de ifølge Simone Lange hjælp til at komme til Kiel, hvorfra de kan tage færgen. Men det skal Danmark komme med en anden løsning på, mener overborgmesteren.
R vil give mulighed for gennemrejse
I går blev et forslag til en ny særlov fremsat. Den skal sikre, at flygtninge fra Ukraine kan få opholdstilladelse, så de hurtigere kan starte i job, uddannelse eller skole.
Men udkastet til den kommende særlov tilgodeser foreløbig ikke, at afviste flygtninge kan bruge Danmark som gennemrejseland til for eksempel Sverige eller Norge.
Og det skal der ændres på, mener Radikale Venstre, der er en del af det flertal, der har nikket ja til at indføre en særlig lov for de flygtede ukrainere.
- Det er fuldstændig uholdbart, at vi indtil videre har afvist hundredvis af mennesker ved grænsen. Vi synes, at det skal være muligt at rejse gennem Danmark for at komme til Sverige og Norge, hvis man kan dokumentere, at der er nogen, som tager imod en, siger partiets udlændinge- og integrationsordfører, Kathrine Olldag.
Radikale Venstre havde ønsket, at særloven også tilgodeså nogle af de ukrainske flygtninge med statsborgerskab i et land uden for EU. Men det var der ifølge Kathrine Olldag ikke flertal for.
Minister har været i dialog med tysk borgmester
Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S) mener ikke, at afviste flygtninge fra Ukraine, skal have lov til at rejse gennem Danmark for at komme til et af de andre nordiske lande.
- Jeg er med på, at vi er i en alvorlig situation. Og netop derfor mener jeg, at man ikke bare skal kunne rejse op igennem Europa uden at blive registreret og dokumentere, hvem man er. Jeg har også et ansvar for Danmarks sikkerhed, siger han.
Han slår fast, at ukrainere er meget velkomne til at rejse ind i Danmark. Og hvis man ikke kan fremvise den krævede dokumentation, kan man søge asyl, siger ministeren.
Og det samme gælder for de mennesker, der har statsborgerskab i et land uden for EU, som han hellere ser rejser hjem til det land, de kommer fra.
- Vi skal passe på med ikke at give fri bosætning i resten af Europa. Hvis man ikke mener, man kan rejse til sit hjemland, fordi man måske føler sig forfulgt, er man velkommen til at søge asyl i det første land, man kommer til, lyder det fra Mattias Tesfaye.
Mattias Tesfaye og overborgmester i Flensborg, Simone Lange, har i går været i dialog om en løsning på problemet med de mange afviste flygtninge ved grænsen.