Fjernvarmeanlæg, banker og sygehuse. Hvis et af de steder bliver ramt af et hackerangreb, lammer det store dele af samfundet.
Derfor kræver det en større indsats at beskytte Danmark mod cybertrusler. I hvert fald hvis det står til regeringen.
I et nyt cybersikkerhedsudspil - som ventes præsenteret kl. 15.30 i dag - vil regeringen derfor løfte sløret for flere nye tiltag, der skal øge sikkerheden mod hacker-angreb på danske myndigheder og virksomheder.
Vil oprette et cyberhjemmeværn
Blandt andet har regeringen planer om at oprette et særligt cyberhjemmeværn.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser gerne, at cyberhjemmeværnet rulles ud til hele Danmark.
- Jeg vil rigtig gerne, at vi har cyberhjemmeværn i alle landsdele, for de cyberkriminelle er fuldstændig ligeglade med, hvor man fysisk befinder sig.
Cyberhjemmeværnet vil være en enhed under det eksisterende hjemmeværn, som skal organisere frivillige med kompetencer indenfor it-sikkerhed. Værnet skal sikre, at der er kompetencer i hele landet, hvis Danmark bliver ramt af et angreb, der lukker vigtige infrastrukturer ned.
- Hvis f.eks. den lokale elforsygning bliver ramt af et hackerangreb, kan cyberhjemmeværnet hjælpe Center for Cybersikkerhed, siger Trine Bramsen.
Cyberhjemmeværnets opgave kan i følge ministeren også være at sikre it-sikkerheden på et callcenter, der hurtigt skal etableres - som f.eks. skete under coronapandemien.
Udover oprustningen af hjemmeværnet lægger regeringen i sit udspil op til også at styrke Center for Cybersikkerhed. Ligesom man også vil gøre cyberværnepligten på kasernen i Fredericia permanent.
Og der er brug for ekstra cyberbeskyttelse, vurderer forsvarsministeren.
- Vi ser stadig flere cybertrusler ramme Danmark. Derfor er det nødvendigt, at vi i hele landet bliver skarpere og får en bedre forståelse af de her cybertrusler.
Eksperter anslår, at cyberangreb og cyberkriminalitet sidste år kostede verdenssamfundet næsten 1.000 milliarder dollars. Også her i Danmark har angrebene været dyre for danske virksomheder. I enkelte tilfælde i milliardstørrelsen.
Region hilser udspil velkommen
I Region Syddanmark forsøger hackere hver eneste dag at få adgang til it-systemet, fortæller it-direktør i regionen, Morten Lundgaard.
- 90 procent af de mails, der kommer ind, bliver sorteret fra og når aldrig frem til vores medarbejdere, fordi de indeholder spam eller forsøg på ’fishing’, fortæller han.
Og det er da også lykkedes hackere at få adgang til sygehusets it-systemer, hvor 20-30 medarbejdere blev låst ude af deres computere.
Derfor er han også glad for regeringens fokus på problemet. Men der skal følge penge med, siger han.
- Det her kører ikke uden økonomi. Det er en samfundsopgave, så vi håber, at der i udspillet også er nogle penge til de samfundskritiske infrastrukturer som f.eks. sundhedssektoren eller forsyningsvirksomhederne.
IT-virksomhed er skeptisk
Flemming Agerskov, der er oberst og chef for Hjemmeværnet i Jylland og på Fyn, hilser umiddelbart også forslaget velkomment.
- Jeg håber, at det bliver til noget, selvom det godt kan tage tid. Vi er i hvert fald klar - alle hjemmeværnsmænd er klar nat og dag.
Omvendt er Peter Kruse, der er medstifter af cyber-sikkerhedsvirksomheden CSIS, på ingen måde begejstret for regeringens nye planer om et cyberhjemmeværn.
- Det er en absurd idé. Det er konkurrenceforvridende, for det er jo det arbejde, vi laver i forvejen. Vi er et helt erhverv, der netop lever af at rykke ud til de her ting.
- Vi har i forvejen svært ved at rekruttere folk. Der er ikke mange med de her kompetencer. Vil man måske kannibalisere på de private virksomheder?
Udspillet har et samlet budget på 500 millioner kroner. Regeringen vil finansiere sit nye cyberudspil med penge fra den eksisterende forsvarsaftale.