Opdatering: DR har efterfølgende fjernet pigens navn fra artikler.
Bilkameraer kan være en hjælp for politiet i efterforskningen, når de for eksempel efterforsker sager, hvor personer er meldt savnet.
Det gjaldt også i weekenden, hvor en 13-årig pige blev fundet i live et døgn efter, at hun forsvandt fra Kirkerup på Vestsjælland.
Her opfordrede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi hurtigt borgerne i området til at henvende sig, hvis de havde videomateriale fra deres bil.
Ifølge DR Nyheders oplysninger har videoovervågning spillet en afgørende rolle for at finde den 13-årige pige, der blev fundet i live på Vestsjælland i weekenden.
Bodils kamera var tændt, da 13-årig pige forsvandt
Bodil Grubak bor på Esholtevej ved Slagelse. Kun 800 meter fra det sted, hvor den 13-årige piges cykel og ejendele blev fundet lørdag. Samme dag holdt Bodil Grubaks mands bil parkeret langs vejen. Den var udstyret med et tændt kamera, som pegede i retning af det sted, hvor den 13-åriges cykel lå. Og på det tidspunkt pigen forsvandt.
Op ad dagen lørdag så Bodil Grubak et opslag på Facebook, hvor politiet efterlyste overvågningsbilleder fra området. Og derfor tjekkede hun, om kameraet i mandens bil havde optaget noget.
Der var gevinst. Hun så dog ikke optagelserne igennem, men er sikker på, at kameraet har fanget gerningsmanden, hvis han er kørt forbi deres hus.
- Al trafik, der er kommet både den ene og den anden vej, er blevet filmet. Og man kan se det hele. Både farve, bilmærke og nummerplade. Om man kan se føreren, når vedkommende kører forbi i høj fart, ved jeg ikke.
Bodil Grubak sender optagelserne til politiet, men hun ved ikke, om de har kunnet bruge det i sagen.
- Jeg er kun glad, hvis det her har være en lille brik i puslespillet, der har gjort, at hun blev fundet så hurtigt.
At kameraet også optog, når bilen var slukket, kom egentlig bag på hende, men hvis det kan gøre det nemmere for politiet at opklare sager som denne, er det jo guld værd, siger hun.
Flere danskere sætter kamera i bilen
Sandsynligheden for, at du bliver filmet, når en bil kører forbi dig, er blevet større.
Flere danskere monterer nemlig et kamera i deres biler. Det fortæller FDM. Og hos elektronikkæden Power langer de bilkameraer over disken som aldrig før, fortæller salgschef Simon Frølich.
- Det seneste år har vi set en firedobling i salget af overvågningskameraer til biler.
Tidligere var det især chauffører, der købte det lille kamera til forruden, men nu er det i lige så høj grad helt almindelige bilister, fortæller Simon Frølich.
Overvågning ændrer vores adfærd
Det har det dog ikke kun positive konsekvenser, at flere biler kører rundt med kamera i forruden, mener Ayo Næsborg-Andersen, der er lektor i databeskyttelsesret og menneskerettigheder på Syddansk Universitet,
- Hvis vi føler os overvåget, kan det have den konsekvens, at der er ting, vi vil lade være med at gøre.
- Det er selvfølgelig godt, hvis det stopper os i at gøre kriminelle ting, men når vi sætter overvågningskameraer op, ændrer det folks adfærdsmønstre, siger hun.
Derfor sætter hun også spørgsmålstegn ved rimeligheden i at have kameraer, der filmer, når vi kører bil.
- Vi har brug for at have et rum, der er privat. Vi har brug for at kunne danse fjollet ned ad gaden, uden at skulle være bange for, at det ender på Youtube eller Tik Tok. Vi har brug for ikke at være overvåget hele tiden, siger Ayo Næsborg-Andersen.
Hun fortæller også, at det rent juridisk er ok at filme fra sin bil, så længe optagelserne ikke deles videre.
Artiklen er opdateret med en uddybelse af reglerne for kamera i bilen.