Biskop: Staten skal støtte islam økonomisk

Biskop mener, at staten skal skyde penge i en dansk udgave af islam.

Kjeld Holm, der er biskop i Århus Stift, mener, at staten skal yde økonomisk støtte til en uddannelse, der retter sig mod imamer og islam. (Foto: © Thomas Holmby Hansen, DR)

Skyderierne i København har fået debatten om islam til at eksplodere herhjemme.

Og nu foreslår en fransk islam-forsker, at vi skal fremme en dansk og moderat udgave af islam ved at den danske stat støtter byggeri af en moskeer og uddannelse af imamer.

Forskeren mener, at Danmark har en unik mulighed for at promovere en moderne version af islam, som vil modvirke radikalisering af unge muslimer og dermed modvirke terror.

Hverken regeringen eller Islamisk Trossamfund er begejstrede for ideen, men biskop Kjeld Holm fra Aarhus støtter forslaget:

- Staten skyder jo i forvejen penge i at uddanne præster i den danske folkekirke, ligesom staten støtter en hel række andre former for uddannelser. Så hvorfor ikke støtte en uddannelse som retter sig mod imamer, siger Kjeld Holm.

Dansk udgave af islam

Kjeld Holm mener, at der vil være flere fordele ved det.

- Det vil medvirke til en fornuftig integration, og man vil få en mere dansk udgave af islam, end det, man oplever nu, hvor mange imamer jo kommer fra Mellemøsten og diverse oliestater. De har ikke den sans for dansk kultur og for dansk demokrati, siger Kjeld Holm.

Men biskoppens forslag bliver fejet af bordet hos næstformand i folketingsgruppen hos Det Konservative Folkeparti, Mike Legarth.

- Vi har religionsfrihed her i landet, og de anerkendte trosretninger har jo lov til at være her. Men vi er imod forslaget. Der er kun én folkekirke, og der er kun én statsreligion her i landet, og det er kristendommen. Og det er den, som vores værdigrundlag hviler på, siger han.

Trossamfund skal rydde op i egne rækker

Mike Legarth siger, at det ikke er den danske stat, der skal forhindre, at unge bliver radikaliseret. Det er det enkelte trossamfund, der har den opgave, siger han.

- Det ansvar skal man som trossamfund tage på sig. Og når man kan se, at der i ens egne rækker opstår en tilstand af radikalisering, så skal man jo i egne rækker rydde, mener han.

Biskop Kjeld Holm håber dog, at man kan få en konstruktiv dialog ud af det.

- Sådan noget skal jo fødes som en tanke, og så skal der jo arbejdes videre med det. Lad nu lige tanken gro lidt og lad os også tage drøftelserne med universiteterne for at høre, hvad de kan byde ind med, siger han.