Beredskabet rykker på flere fejl-alarmer

Hver tredje brandalarm er en fejl. Det er ærgerligt, men besværet værd siger beredskabet.

Bjarne Neermann er beredskabschef i Sønderborg Brand og Redning og han oplever oftere, at brandbilen stormer ud af garagen forgæves. (Foto: © Kasper Duncan Gram)

Flere af brandvæsenets udrykninger bliver kørt forgæves til såkaldte blinde alarmer. Det viser tal fra Redningsberedskabets Statistikbank.

Blinde alarmer er alarmer, der er sat i gang af menneskelige eller tekniske fejl. Sidste år kørte brandfolkene forgæves mere end hver tredje gang brandbilen forlod garagen.

Hele 38 procent af udrykningerne var til blinde alarmer.

Det kan være farligt for motivationen blandt brandmændene, siger Bjarne Neermann, der er beredskabschef hos Sønderborg Brand og Redning.

- Det er som om, at der bliver råbt, 'ulven kommer'. Vi risikerer, at når det virkelig gælder, er vi ikke skarpe nok, siger Bjarne Neermann.

Flere elektroniske alarmer giver fejl

De mange falske alarmer er steget sammen med, at der er blevet sat flere elektroniske alarmsystemer op.

I Esbjerg har man haft flere falske alarmer end på landsplan. Her er det fire ud af ti ture for fulde sirener, som ender ved blinde alarmer.

- Det tager mange spildte resourcer og en blind alarm optager jo mandskabet i samme øjeblik, at den går, siger Jens Mølgaard, der er beredskabschef ved Sydvestjysk Brandvæsen. 

Men selvom de elektroniske anlæg giver flere fejl, vil beredskabschefen ikke undvære de automatiske alarmer.

- Automatisk brandalarm er et rigtigt godt tiltag. De opdager altid branden i startfasen og det er vigtigt for at kunne redde mest muligt, Siger Jens Mølgaard.