Banebyggeri giver forbavsende få lærepladser

Med Togfonden bliver der brug for hundredvis af lærlinge, men interessen er alt for lille blandt de unge.

Banedanmark kommer til at spejde længe efter især struktør-lærlinge. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Der skal investeres 28,5 milliarder kroner, når Togfonden de kommende år udbygger jernbane-nettet.

Det kaster omkring 20.000 jobs af sig og skaber adskillige lærepladser. Men de kan blive svære at besætte, vurderer formanden for Dansk Byggeri i Sydjylland, Michael Mathisen:

- Der er forsvindende få lærepladser i sporet efter Togfondens kommende udbygning af det danske jernbanenet, fortæller han.

Job har ikke nok sexappeal

Af de 20.000 årsværk, som Togfonden medfører, vil der ifølge Dansk Byggeri komme 900 lærepladser - heraf 300 på bygge- og anlægsområdet.

I Sydjylland er Dansk Byggeri især bekymrede over, at en tredjedel af lærepladserne, cirka 110, vil være inden for struktørfaget.

- Der er ingen unge der søger. Vi har prøvet at oprette hold, men måtte opgive. Jord og beton er bare ikke sexet nok for de unge, beklager Michael Mathisen.

Løsningen kan blive udenlandsk arbejdskraft

Michael Mathisen opfordrer til, at flere unge indser, at der er rigtig god udsigt til beskæftigelse efter endt læretid som bygnings- eller anlægsstruktør:

- I løbet af tre år vil vi mangle kvalificeret arbejdskraft, især i Sydjylland, som følge af det her. Og de lærlinge, som Togfonden tager, kommer vi til at mangle andre steder. Det er trist, for så kan vi blive nødt til at hente udenlandsk arbejdskraft ind i stedet for.

De nye lærlingepladser vil fordele sig på tømrer-, elektriker- og entreprenørvirksomhederne og altså med et særligt stort behov for struktører, der kan bygge broer, tunneler og fundere togskinner.

Det tager tre år at uddanne sig til struktør.