Anatolya og Ditte holder øje med klimasyndere: Elever får sur smiley, hvis de glemmer at slukke for strømmen

Energipatrulje vil gøre frikvartererne CO2-neutrale.

Ditte Martensen og Anatolya Sahin uddeler smileyer til eleverne i de mindre klasser, alt efter hvor gode eller dårlige de er til at spare på strømmen. (Foto: © Malene Ruwald, DR Syd)

Spisefrikvarteret på Sønderskov-Skolen i Sønderborg er i fuld gang ude i skolegården, men to af skolens elever går i stedet rundt inde på gangene.

Anatolya Sahin og Ditte Martensen fra 8. klasse er taget på energipatrulje. I hvert spisefrikvarter holder de øje med, om eleverne i de mindre klasser husker at spare på strømmen, når de er gået udenfor.

- Jeg synes, at klimaet går ret meget nedad. Vi skal ændre på det, og så kan vi starte her på vores skole, fortæller Ditte Martensen.

En smiley per dag

Sønderskov-Skolens energipatrulje har eksisteret i seks år, og i dag er 11 elever en del af patruljen, som på skift overvåger klasselokalerne.

Hver dag kan den enkelte klasse se frem til at få en rød, gul eller grøn smiley, alt efter hvor klimavenlig den har været. Den klasse, der ender med flest grønne smileyer, får en præmie.

- Det er jo spild af strøm og energi, når de ikke bruger deres computere, og de bare ligger tændt i en halv time, siger Anatolya Sahin.

Nåede målet efter et år

Målet med energipatruljen var at gøre spisefrikvarteret CO2-neutralt, og det lykkedes allerede efter første år, fortæller naturfagslærer Henrik Fenneberg.

- Vi har solpaneler på taget, så når skolen skinner, er vi fuldt ud CO2-neutrale.

Naturfagslærer Henrik Fenneberg fik idéen til energipatruljen på Sønderskov-Skolen i Sønderborg. (Foto: © Marie De Fine Skibsted, DR Syd)

Det var naturfagslæreren, der fik idéen til energipatruljen, efter skolen installerede følere på blandt andet vand og varme.

- Så kunne vi hele tiden følge med, og så tænkte jeg: 'Hvordan kan vi bruge det her?' Og så tog det fart derfra.

Henrik Fenneberg erkender, at en rød smiley kan være en hård straf at modtage for eleverne i de mindste klasser.

- Jeg tror, de synes, det er hårdt. Men vi oplever også, at de ændrer deres adfærd, når de får den, siger han.

Ekstraundervisning i klimaet

Anatolya Sahin og Ditte Martensen har selv meldt sig til energipatruljen, og det betyder også, at de får ekstraundervisning i, hvad de kan gøre for at hjælpe klimaet.

Den viden skal de undervise de yngre elever i. For klimaet er noget, der optager dem, siger Ditte Martensen.

- Jeg har bare lyst til, at klimaet skal blive bedre. Jeg skal jo have børn engang, og de skal også kunne leve i verden.