Man behøver ikke være uddannet arkæolog for at finde ny viden om fortiden.
Amatører med metaldetektorer gør nemlig en kæmpe forskel for landets museer. Siden metaldetektoren blev populær i 1970'erne, har Nationalmuseet mærket en tyvedobling i interessante møntfund.
Museumsinspektør på den Kongelige Mønt- og Medaljesamling under Nationalmuseet Jens Christian Moesgaard er glad for amatørernes indsats.
- De er frygteligt dygtige. Nogle gange vil jeg endda sige, at de er dygtigere med metaldetektorer, end vi professionelle er, siger han.
Amatør fandt guldmønt lige før lukketid
En af fritidsheltene er Søren Torbensen fra Bolderslev mellem Aabenraa og Tinglev. Han har blandt andet fundet en guldmønt fra 1500-tallet.
- Det var en dejlig sommeraften, og solen var ved at gå ned. Men jeg valgte lige at gå nogle ekstra meter, og så kommer der bare lige det bip, man går og venter på, siger han.
Mønten sendte han straks til Museum Sønderjylland. Den slags fund skal nemlig afleveres til museerne, for de kan være med til at give ny viden. Staten betaler en findeløn til den heldige amatørarkæolog.
- Mønternes placering har givet et praj om, hvor der kan have været bopladser i for eksempel jernalderen. Hvis det ser rigtigt lovende ud, kan vi sende et udgravningshold afsted, siger Jens Christian Moesgaard fra Nationalmuseet.
Vikingerne gik også rundt med mønter på lommen
Amatørarkæologernes mange møntfund har også betydet en hel del for vores viden om fortidens betalingssystemer.
Tidligere fandt arkæologerne primært store samlede møntskatte, og dermed troede man, at mønter i vikingetiden og middelalderen primært blev brugt som opsparing.
- Men metaldetektorerne finder også de spredte mønter. Og det fortæller os jo, at folk har brugt mønter i hverdagen også dengang. Det har revolutioneret vores billede af fortiden, siger han.