Det kan give store problemer, når kræftpatienter tyer til alternative kræftbehandlinger som kosttilskud og naturlægemidler sideløbende med den behandling de får på hospitalerne.
Sådan lyder det blandt andet fra Odense Universitetshospital og Sygehus Lillebælt i Vejle, der behandler kræftsyge patienter med foreksempel kemoterapi.
Ifølge overlæge på Onkologisk Afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle, Lars Henrik Jensen er problemet med alternativ behandling, at det sjældent er undersøgt ordentligt, så man ved ikke, hvordan det virker og især ikke, hvilke bivirkninger der er.
Hvor stammer bivirkningerne fra?
- Hvis man foreksempel giver kemoterapi samtidig med alternativ behandling, og der opstår nogle bivirkninger, så ved man ikke om det skyldes kemoterapien eller den alternative behandling, siger han.
En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser at det især er forskellige former for kosttilskud og naturlægemidler, der bliver købt ind af de kræftramte.
Og den udvikling vækker i nogle tilfælde bekymring hos Kræftens Bekæmpelse lyder det fra projektleder Susan Hovmand.
Kræftens Bekæmpelse bekymret over plattenslagere
- Vi tager kraftig afstand fra folk eller firmaer, der forsøger at slå plat på kræftpatienter. Altså som siger, at de kan helbrede kræft og tager rigtig mange penge for det. Her skal patienterne bruge deres sunde fornuft.
En af de patienter, der har benyttet sig af alternativ behandling, er Ida Nielsen fra Esbjerg, der for 12 år siden fik konstateret brystkræft.
Hun har delvist afvist behandling fra det danske sygehusvæsen og benytte mange forskellige alternative produkter. Og hun har aldrig været bekymret for effekten.
Ida undersøgte selv
- Det er jo fordi, at det jeg har valgt, har jeg ikke bare grebet ud af den blå luft. Det har jeg undersøgt nøje, så derfor har jeg været helt tryg ved det, siger hun.
Ifølge overlæge Lars Henrik Jensen oplever han hyppigt, at patienter får utilsigtede bivirkninger på grund af den alternative medicin, de tager.