Regn, fugt og mild vinter har været har skabt optimale forhold for svampen Septoria, der har indtaget de danske hvedemarker.
Svampen findes over det meste af Danmark, men værst er det gået ud over markerne i Syd- og Sønderjylland, og landmændene har været nødt til at sprøjte meget mere end normalt.
Sidste år hærgede samme svampesygdom også på markerne, men i år er markerne endnu mere medtagede, siger Seniorforsker ved Aarhus Universitet Flakkebjerg, Lise Jørgensen som nøje følger udviklingen på hvedemarkerne.
- Udbredelsen er større end sidste år, og dermed er det tab vi forventer i år større end i 2013, siger hun.
Svampens udbredelse betyder økonomisk lussing
Udbredelsen af svampen kan give en stor økonomisk lussing til landmændene, siger Planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening Finn Olsen:
- Denne svamp kan betyde et udbyttetab på 20-30 procent. Omregnet i kroner svarer det til 2000-3000 pr. hektar og hvis en landmand har 100 hektar betyder det et tab på minimum 200.000 kroner, siger han.
For at få svampesygdommen under kontrol, så har landmændene måtte sprøjte med endnu flere pesticider end normalt, men det skulle i følge Seniorforsker Lise Jørgensen ikke have effekt på miljøet, grundvand eller forbrugere.
Bekymring for resistens
Septoria svampen viser nu også tegn på, at udvikle resistens overfor de sprøjtemidler der bruges i dag, fortæller Lise Jørgensen.
Hun har netop været i Irland, hvor man har store problemer med samme svamp.
Man er meget bekymret for, at svampen udvikler resistens overfor de kendte midler vi bruger. Det betyder at man ikke fremadrettet kan bekæmpe på samme effektive måde, fortæller hun.
- I Irland har de store problemer. I Danmark er de ind til videre kun moderate, men det er bekymrende, siger hun.
Det kan ende med at opgive hvededyrkning
Hos Sønderjysk landboforening har man også set tegn på restistens i nogle af de forsøg, de har lavet. Og det skaber bekymringer hos landmændene, siger planteavlskonsulent, Finn Olsen.
- Der er helt klart en frygt blandt landmændene, at midlerne de virker dårligere, end de før har gjort, siger han.
Finn Olsen peger på, at eksempler viser, at med den normale dosering og den rigtige dosering, udvikler svampen sig alligevel lystigt.
Og det kan i sidste ende betyde, at vi ikke har hvedeproduktion i Danmark, siger Finn Olsen:
- Det værste der kan ske er, at vi må opgive at dyrke hvede. Vi har allerede nu nogle landmænd, der har sagt, at hvis det fortsætter må de opgive. De kan simpelthen ikke få regnskabet til at gå op, siger han.