Virksomheder lokker studerende til bioteknologiens Silicon Valley

Nogle af landets største virksomheder hjælper med at rekruttere elever til ny ingeniøruddannelse i Kalundborg.

Gymnasieelever på besøg på Novozymes glæder sig til at komme rundt i virksomheden og lære lidt om, hvordan man laver enzymer. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)

Naturvidenskabstalenter fra hele Sjælland besøger i de næste to måneder Kalundborg, som med sine store industrier som Novozymes, Novo Nordisk og Dansk Symbiose Center er blevet bioteknologiens svar på Silicon Valley i Danmark.

Sammen vil virksomhederne og University College Sjælland fortælle elever fra naturvidenskabelige gymnasier om mulighederne for uddannelse og karriere som ingeniør i bioteknologi i Kalundborg.

Konkret åbner virksomhederne dørene op fem gange i løbet af januar, februar og marts for næsten 500 elever fra blandt andet Guldborgsund, Holbæk, Næstved, Roskilde, Slagelse, Sorø, Vordingborg og Lolland kommuner.

Eleverne får under besøgene mulighed for at snakke med virksomhedernes medarbejdere og høre om, hvordan det er at arbejde som ingeniør på de forskellige virksomheder.

Desuden kommer eleverne til at høre om University College Sjællands nye erhvervsrettede biotek-ingeniøruddannelse, som starter i Kalundborg i september 2017.

  • Elever fra Høng Gymnasium og HF's talentnetværk er inviteret indenfor hos Novozymes i et samarbejde med UCSJ om at lokke elever til en ny ingeniøruddannelse. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)
  • Elever fra Høng Gymnasium og HF's talentnetværk bliver vist rundt på Novozymes i Kalundborg. (Foto: © Sten Jørgensen, DR)
1 / 2

Uddannelsesleder på University College Sjælland, Kathrine Bisgaard Christensen, er ikke i tvivl om, at de studerende kommer til at drage nytte af virksomhedernes tilstedeværelse.

- De unge, der bliver optaget her på uddannelsen, vil få et væld af muligheder. Verden har brug for rent vand, bedre udbytte af landbruget og medicin mod fremtidens sygdomme, forklarer hun og uddyber:

- Her vil de blandt andet blive trænet og undervist af de folk, der arbejder på de virksomheder, som inden for dette felt er blandt verdens allerbedste. Det bliver ret unikt.

Skepsis på DTU

Det er 17 år siden, at de seneste ingeniører blev uddannet her i vores region. Det var ved Haslev Teknikum - der på det tidspunkt havde skiftet navn til DTU Sydsjælland.

Men planerne vækker ikke øredøvende bifald på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby.

- Vi har analyseret, hvor mange der hvert år søger en teknisk uddannelse i Nordvestsjælland, og vi tror simpelthen ikke, at der kommer de 80 studerende, som University College Sjælland satser på, siger universitetsdirektør Claus Nielsen, DTU.

Fakta om uddannelsen:

  • Diplomingeniøruddannelsen i bioteknologi udbydes af University College Sjælland i Kalundborg og tager tre et halvt år med både teori og praktikforløb.

  • Der er ansøgningsfrist den 15. marts kl. 12:00 via kvote 2 og den 5. juli kl. 12:00 via kvote 1.