Vi vil gerne sortere vores madaffald - hvis det er nemt

Sjællændere er mest villige til at sortere madaffald, viser undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Det skal være nemt at håndtere madaffald, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Mange af os vil være villige til at smide den uspiste hakkebøf eller æggeskallerne fra morgenægget i en særlig skraldespand, så det kan anvendes effektivt. Det viser en undersøgelse, som Miljøstyrelsen har fået foretaget med 1055 danskere.

For hvis man ikke allerede har muligheden, svarer 56 procent i det østlige Danmark, at de gerne vil have den.

- Der er et potentiale for, at kommunerne kan lave flere muligheder for at sortere organisk affald fra, siger Anne Kamstrup, funktionsleder i Miljøstyrelsens afdeling for Cirkulær Økonomi og affald.

Kan nemt give op

Men en ting er ord - en anden handling. For der skal tilsyneladende ikke ret meget til, før man ikke vil sortere madaffaldet fra det øvrige affald, siger Agnethe Grøn, som er antroprolog og har forsket i håndteringen af affald.

- Vi har set, at det skal være nemt for folk at håndtere madaffald, siger hun.

Eksempelvis kan køkkenet være for lille til, at der kan være flere beholdere, affaldet lugter, eller at man ikke helt ved, om det nytter noget at sortere maden fra det almindelige affald.

Holbækkere gode til sortering

Netop det, at sorteringen af affald skal være nemt, gør forsyningsselskabet Fors meget ud af.

Selskabet, der håndterer affaldet i Holbæk Kommune, stiller beholdere ud til holbækkerne, hvor rugbrød, der er tilovers eller den kartoffel man ikke kunne spise, kan smides i, fortæller Annette Vangslev, som er affaldschef.

- Det er vores filosofi, at de fleste borgere gerne vil. Og derfor skal vi også gøre det nemt ved at stille beholdere ud i indkørslen. Så skal borgerne sådan set bare sortere affaldet i huset, og så kommer vi og henter det, siger hun.

  • Hver dansker producerer hvert år cirka 593 kilo affald.

  • En undersøgelse fra København har vist, at bioaffald udgør mere end 40 procent af husholdningsaffaldet.

  • Det organiske affald bliver kørt til et biogasanlæg, hvor det bliver omsat til miljøvenlig brændsel. Kilde: Miljøstyrelsen