Du behøver ikke at hoppe ombord på en flyver, når du skal på ø-hop i sommerferien. Der findes nemlig masser af spændende steder, du kan besøge herhjemme - særligt på de mange små, danske øer.
Derfor har to kvinder fra Københavnsområdet oprettet foreningen "Opdag Øer". Den har blandt andet til formål at inspirere flere unge til at blive klogere på deres eget land og give dem mere forståelse for livet og kulturen på de danske øer.
Tine Tolstrup og Sarah Steinitz står bag projekt Ødysséen, som henover foråret og sommeren vil bringe dem rundt på 37 danske øer.
- Når man bor i Køberhavnerboblen kan man godt tænke, at der ikke sker noget ude på alle de øer. De fordomme fik vi nedbrudt, især da vi kom til Orø, som har en forening for hver 13. indbygger. Der er jo alt fra badminton, til yoga og tennis, siger Sarah Steinitz.
Fem kontinenter, men hverken Fanø, Fejø eller Fur
Det store øhop skal også få flere unge til at tænke på Danmark som feriedestination i stedet for kun at rejse til steder langt væk som Thailand, Tanzania og Toscana.
Tine Tolstrup og Sarah Steinitz har været veninder i over 20 år og rejst meget sammen i verden og besøgt fem-seks kontinenter sammen.
- Vi fandt ud af, at vi har flere fælles referencer i Australien, Vietnam og på Cuba, end vi har på Fejø, Fanø, Fur og alle de andre små øer. Der havde vi faktisk aldrig været.
Det var det, der satte gang i stiftelsen af foreningen og rundturen, der begyndte i marts og allerede har bragt dem til Limfjordsøerne Egholm og Fur samt Læsø, Agersø og Orø.
På Nørrebro tjekker man ikke, hvorfor gardinerne er trukket for
Som en del af projektet interviewer Tine Tolstrup og Sarah Steinitz beboere på øerne, for at lære mere om, hvorfor de bor der:
- De siger, at der er en anden ro, et andet fællesskab og en anden tillid mellem folk derude. Hvis man ikke lige har trukket gardinerne fra, så ringer naboen lige over og spørger, om man er ok. Det oplever man ikke lige på Nørrebro, fortæller Sarah Steinitz.
Tine Tolstrup og Sarah Steinitz har også bidt mærke i, hvordan man skaber værdi i et lokalsamfund.
- Det er på en anden nærværende måde end inde i byen. Når man er i sådan en akademiker- og københavnerbobbel, som vi tit befinder os i, kan vi godt få opfattelsen af, at den måde vi bliver til noget og er noget, det er CV-ræs, kontorjob og derudaf, siger Sarah Steinitz og uddyber.
- I de små ø-samfund er det dem, der banker en efterskole op, dem, der laver en café, dem, der sørger for, at havnefesten løber rundt, dem, der har et sted, man altid kan komme forbi, de er noget på en helt anden måde for det samfund, der er derude. Det synes vi har været rigtigt spændende at høre om.
Kan ikke hilse på alle i København
Tine Tolstrup og Sarah Steinitz lægger videoer og billeder op fra turen på Facebook og Instagram for at skabe nysgerrighed hos de unge for de danske øer.
Alt det tekniske udstyr som kamera, mikrofoner og drone har de to kvinder selv betalt for, mens Dansk Ungdoms Fællesråd har givet 67.000 kroner til projektet – penge, der skal dække færge- og brobilletter samt almindelig forplejning og aktiviteter.
Hvor meget kvinderne kan bruge deres nye viden til i storbyen er uvist.
- Det er svært at gå og hilse på alle i København. Det tror jeg hurtigt, man kan blive træt af. Det er i hvert fald ikke alle, der hilser tilbage, siger Sarah Steinitz med et smil.
Men hun er til gengæld ikke i tvivl om, hvad de begge indtil nu har lært af ø-oplevelserne.
- Vi prøver at tage noget af den ro med tilbage, som vi finder ude på øerne. Jeg er i hvert fald blevet overbevist om, at det her med at komme ud lidt oftere, det betyder virkelig meget, siger Sarah Steinitz og fortsætter.
- Komme ud til vandet og skovene og gå nogle ture og se nogle klinter. Det er virkelig fedt.
Derfor fortsætter turen da også i morgen, når Tine Tolstrup og Sarah Steinitz tager til Endelave, hvor ”der efter sigende er vilde kaniner!”, som Sarah Steinitz udtrykker det.
- Derefter futter vi til Hjarnø og Tunø, så det bliver en god fem-dages tur.