Vaccinestik i gymnastiksalen: Nu rykker vaccinationerne ud på folkeskolerne

For at få flere 12-15-årige vaccineret flytter Region Sjælland nu vaccinationscentrene ud til eleverne.

Afiya Amiri går i 7. klasse på Bjergmarkskolen i Holbæk, hvor hun i dag fik sidste første stik med coronavaccinen. Det gjorde ikke helt lige så ondt, som hun havde forventet. (Foto: © Ann Smed Madsen, DR)

Da de ældste skoleelever på to folkeskoler i Holbæk i dag mødte ind til undervisning, bød dagen ikke blot på tyske gradbøjninger og matematiske formler.

Eleverne mellem 12-15 år fik nemlig også mulighed for at blive vaccineret mod covid-19 på de to skoler.

Fra i dag er Region Sjælland begyndt at rykke deres sygeplejersker og læger ud på folkeskoler for at give børnene det lille stik i skulderen, der hvor de er.

På Bjergmarkskolen i Holbæk er gymnastiksalen derfor blevet indrettet som midlertidigt vaccinationscenter. For det er vigtigt, at skolen bidrager til at få så mange som muligt vaccineret, mener skoleleder Per Gjerrild.

- Vi vil godt gøre, hvad vi kan for at få fyldte klasselokaler igen. Vi har haft en hård tid her efter sommerferien og har haft klasser, hvor der har siddet alt for få elever. Og det er altså ikke godt for undervisningen, at nogle sidder derhjemme, og nogle sidder her oppe på skolen.

Per Gjerrild, der er skoleleder på Bjergmarkskolen i Holbæk, er glad for, at det nu bliver lettere for både elever og forældre at blive vaccineret. (Foto: © Ann Smed Madsen, DR)

Én af de elever, der i dag greb muligheden for at blive vaccineret, er Afiya Amiri fra 7. klasse, der var mødt op i gymnastiksalen sammen med sin far.

Hun var glad for at få stikket på skolen.

- Mine forældre har ikke så meget tid, fordi de begge arbejder og kommer sent hjem. Så det er ret nemt for dem, at de bare lige skal køre med mig herud, siger hun.

Forældrene skal med

Det er med mor eller far i hånden, når de 12-14-årige bliver tilbudt vaccination på folkeskolerne. Børnene må nemlig kun få stikket mod covid-19 med forældrenes samtykke.

Derfor håber lægefaglig enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, Søren Wistisen Rasmussen, da også, at forældrene vil bakke op.

- Jeg håber da, at forældrene vil tage imod vores opfordring og lige tage en time eller to fri fra arbejdet for at tage deres børn med hen og blive vaccineret.

På Kildebjergskolen i Mørkøv sydøst for Holbæk er der i dag åbnet for vaccinationer mellem kl. 13-17, og det er netop for at give forældrene en chance for at nå med børnene hen og blive vaccineret.

Det fortæller skoleleder Mette Arnth Vadsager.

- Vi tænker, at der kan være nogen, der har brug for lige at nå hjem fra arbejde, og så kunne de tage deres børn med herned derefter. Og de kan jo også selv blive vaccineret - både forældre og børn. Og i øvrigt også andre i Mørkøv. Det er jo et drop-in-sted, som man også har set andre steder. Nu er det bare på en skole.

Børnelægeformand: Vi risikerer gruppepres på skolerne

Hos den faglige sammenslutning af danske børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab, er formand og overlæge Klaus Birkelund Johansen ikke vild med idéen om at flytte vaccinationscentre ud på skolerne, selvom børnelægerne bakker op om vaccination af de 12-15-årige.

Han frygter, at det kan skabe gruppepres blandt eleverne i klasselokalerne.

- Det bliver et samtaleemne hos børnene, og det kan opleves som et gruppepres at deltage i vaccinationsprogrammet. Derfor er det vigtigt, at man gør det på en ordentlig og sober måde. Og at man sikrer, at der bliver truffet individuelle beslutninger, og at der foregår en god vejledning i forhold til at blive vaccineret.

Ellers kan man risikere, at tiltaget får den modsatte effekt, siger han.

Vaccinationerne på Bjergmarkskolen i Holbæk foregår i skolens gymnastiksal og er for alle, der kigger forbi. (Foto: © Ann Smed Madsen, DR)

- Ved at flytte det ud på skolerne, kan folk jo få oplevelsen af, at man øger presset for at få vaccineret den sidste gruppe. Det kan måske få folk til at stejle mere, end de ellers ville have gjort.

Ingen skal dog føle sig presset til at lade sig vaccinere, understreger Søren Wistisen Rasmussen, der er lægefaglig enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

- Det er jo forældrenes beslutning i sidste ende. Absolut kun dem. Men det kan jo være, hvis de har muligheden tæt ved dem, at de bider til bolle og bliver vaccineret, siger han.

I dag er 44,5 procent af de 12-15-årige færdigvaccineret, men sundhedsmyndighedernes mål er at få det tal helt op omkring de 90 procent inden oktober måned.