I dag og de næste ni dage kan teaterpublikummet i Holbæk sætte sig til rette i stolene og se en forestilling om terror.
Teatret 'Fair Play' har nemlig opsat stykket 'Den første dråbe blod' om Kundby-sagen, hvor en dengang 17 år gammel pige i 2017 blev idømt otte års fængsel for forsøg på terror.
Men sagens hovedperson, den i dag 19-årige Natascha, kritiserer, at stykket er sat op. Det fortæller hendes advokat, Mette Grith Stage, som videregiver kritikken på vegne af sin klient.
- Det er hun bestemt ikke begejstret for. Hun synes, det er underligt, at hendes historie skal gøres til genstand for underholdning, fordi det er en rigtig trist historie, som har haft nogle meget store omkostninger for både hende og hendes familie, siger Mette Grith Stage.
- Og så har hun også den indstilling, at når man vælger at lave teater ud af sagen, så er det uhensigtsmæssigt, at man blander fiktion sammen med fakta, fordi der er ting i stykket, som er fuldstændig opdigtet, siger forsvarsadvokaten.
Teaterleder: Det er fiktion
I Holbæk kan teaterleder Robert Parr godt forstå kritikken. Men han siger, at stykket er en teaterforestilling om sagen - ikke selve sagen. Og at hovedpersonen ikke er Kundby-pigen Natascha, men at det handler om en person i den situation, hun var i.
- Vi har taget selve sagen og lagt et fiktivt lag ovenover. Stykkets personer er fiktive karakterer. Og vi vil prøve at gøre det hele med respekt for dem, som er involveret i virkeligheden, siger han og fortsætter:
- Jeg tror, publikum vil være klar over, at det her er fiktion baseret på virkelighedens handlinger, når de ser forestillingen. Jeg kan jo ikke være sikker. Men jeg håber, at det bliver den respons, vi får fra publikum, siger Robert Parr.
Mette Grith Stage fortæller, at Natascha har haft manuskriptet til gennemlæsning, hvilket også har givet kritik af det konkrete indhold.
Det har ført til, at flere scener i stykket er blevet ændret.
Stykket er vigtigt for børn og unge
Mette Grith Stage kritiserer også teatret for at lave et stykke, der baserer sig på sin klient, som på gerningstidspunktet var 15 år gammel. Og ifølge advokaten bør det kalde på ekstra opmærksomhed for at skåne hendes klient.
Men det mener Robert Parr også, at teatret gør.
- Det er alfa og omega for os, for vi er et teater for børn og unge. Men netop hendes alder i sagen gør det vigtigt for os at lave stykket. For hvad er der sket? Og hvorfor og hvordan er det sket? Det synes vi, vores publikum skal involveres i. For jo mere man kan lære af det, jo bedre er vi klædt på til, at sådan noget ikke sker igen, siger han.
Klassekammerat: 'Det kom tæt på'
En, der sad på tilskuerrækkerne til forpremieren på teaterstykket, var 19-årige Marie Bjørk.
Hun havde gået i parallelklasse med Natascha. Og at se hele sagen om Kundby-pigen udspille sig på scenen, gav hende knuder i maven flere gange.
- De portrætterede hende godt. Hun havde en turbulent opvækst, og det er uhyggeligt, når det leder til sådan nogle ekstremer, siger Marie Bjørk og fortæller, at hele episoden omkring Kundby-pigen står klart i hukommelsen.
For det kom tæt på, at en ung pige i byen var kommet så langt ud.
- Vi havde hørt om de ting, der var sket i Paris og andre steder i verden, men så snart det kom inden for den by, vi boede i, kom det alt for tæt på. Jeg synes, det var vildt ubehageligt.
Og selvom Natascha er utilfreds med tilblivelsen af teaterstykket, mener Marie Bjørk, at stykket er nødvendigt at lave.
- Jeg kan godt forstå, at hun er utilfreds, fordi der kommer meget fokus på hende. Men når du ser sagen udefra, kan du ret nemt sige: ’Hun er også bare det ene og det andet,’ og tænke det værste om hende. Her får vi en forståelse for, hvorfor hun er endt så langt ude.
'Den første dråbe blod' har premiere i aften klokken 19.
Kundby-sagen kort
- •
13. januar 2016 Den 15-årige pige anholdes, efter at Midt-og Vestsjællands Politi under en større politiaktion finder sprængstoffer på en adresse i Kundby. Den 15-årige pige, der er konverteret til islam, anholdes klokken 12.22.
- •
8. marts 2016 Pigen, der nu er blevet 16 år gammel, bliver i byretten i Holbæk sigtet for at planlægge terrorangreb mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen i København.
- •
10. februar 2017 Hun tiltales for at forberede bombefremstillinger og for at planlægge prøvesprængning. Pigen har ifølge anklageren skaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP.
- •
18. maj 2017 Pigen idømmes seks års fængsel ved byretten i Holbæk.
- •
31. maj 2017 Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret og går efter forvaring.
- •
27. november 2017 Den 17-årige pige idømmes otte års fængsel ved Østre Landsret.