Sygehusledelse har længe kendt til unødvendig brug af medicin

Sygehusledelsen på Sjællands Universitetshospital blev allerede for over et år siden gjort bekendt med unødvendig medicinering af patienterne.

Patienter på intensivafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge har fået beroligende medicin for, at personalet kunne tilse andre opgaver. (© DR)

Ledelsen på Sjællands Universitetshospital i Køge har i længere tid været klar over, at patienterne på intensivafdelingen i perioder har fået mere beroligende medicin end nødvendigt.

Ifølge personalet en praksis, som er opstået, fordi de ellers ville have svært ved at nå andre opgaver. Det fremgår af en Arbejdstilsynsrapport fra juni, som DR Sjælland har fået aktindsigt i.

Ifølge hospitalets vicedirektør, Beth Lilja, er det i forlængelse af rapporten blevet indskærpet over for personalet, at den praksis omgående skal stoppes. Men allerede i maj sidste år blev ledelsen via et mødereferat bekendt med problemstillingen på sygehuset.

Her gav personalet på afdelingen udtryk for et bekymrende arbejdspres, der blandt førte til situationer, hvor de så sig nødsaget til at give patienterne beroligende medicin for at kunne tilse andre patienter.

- Vi må sedere patienterne dybere og længere, hvilket medfører de må være længere tid i respirator. Deres behandlingstid bliver forlænget og forringet, står der i mødereferatet, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

'Det så ud som om, det virkede'

Beth Lilja erkender, at ledelsen længe har haft kendskab til problemet og forklarer, at hun troede, at de tiltag, man tog for over et år tilbage, havde haft en effekt.

- I første omgang så det ud som om, det virkede, sådan at det ikke længere blev praktiseret. Vi satte en lang række ting i gang for at minimere personalets arbejdspres, så det ikke ville være nødvendigt for dem at give patienterne ekstra beroligende medicin, hvis de skulle forlade stuen, siger hun og erkender, at det er ledelsens ansvar at følge op.

- Vi havde tillid til, at når der kom ekstra luft, så ville den praksis stoppe. Vi har det ikke sådan, at vi altid kontrollerer, vi har jo tillid til, at vores sygeplejersker gør deres arbejde rigtig godt, og at vi får besked, når det er vanskeligt at gøre arbejdet, som det skal gøres. Men det er vores ansvar, og der er fulgt op på det nu. Nu har vi sagt det meget firkantet. Det skal stoppe, og vi har sat yderligere tiltag i værk, siger hun.

Der vil ifølge Beth Lilja blive indsat en ekstra sygeplejerske og blandt andet sørget for en ekstravagt, som kan tilkaldes, når der opstår tilspidsede situationer på afdelingen.