Opdateret med kommentar fra Overlægeforeningen
Mens Sundhedsplatformen kritiseres af ledende sundhedspersonale på flere af hovedstadens sygehuse, så er den første sag om bortvisning af en læge, der ikke vil på kursus i Sundhedsplatformen, på vej i Region Sjælland.
Overlæge Ib Kollerup, der arbejder som specialist i autisme under distriktspsykiatrien i Køge, bekræfter, at han er varslet bortvist, fordi han har nægtet at fuldføre de kurser, som Region Sjælland har pålagt ham:
- Bortvisningen er nu i høring i en uge, oplyser overlægen i en mail til DR Sjælland.
Overlæge Ib Kollerup har også taget initiativ til Facebookgruppen: Sundhedsplatformen - nej tak.
På ganske kort tid har den fået mere end 1.500 medlemmer, heraf en del fra Region Hovedstaden hvor især lægerne er vrede over, at der efter halvandet år stadig er problemer med at få Sundhedsplatformen til at fungere.
I Facebookgruppen opfordrer han kollegaerne i Region Sjælland til at følge hans eksempel, så Sundhedsplatformen ikke kan få den planlagte premiere ved midnat den 25. november.
Det er Region Sjælland, der har ansat overlægen, og som har sendt bortvisningen i høring.
Koncerndirektør i Region Sjælland, Lars Onsberg Henriksen, vil ikke kommentere den konkrete personalesag, men siger:
- Alle vores medarbejdere skal have gennemført kurser for at blive certificeret til at bruge Sundhedsplatformen. Det er en betingelse, at man har lært at bruge systemet for at være ansat i Region Sjælland..
Det omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen har skabt protester fra ledende sundhedspersonale på flere hospitaler.
Læger er trætte af, at de føler, at de spilder dyrebar tid på tastearbejde, fordi det har skabt markant længere ventetider på blandt andet skadestuer og på kræftafdelinger.
Formand for overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, der selv arbejder i Region Sjælland siger, at arbejdsgiveren har retten til at tilrettelægge arbejdet og bestemme at medarbejderne skal på kursus:
- Jeg kan ikke kommentere den konkrete sag, men generelt er der ingen tvivl om at arbejdsgiveren har retten til at lede og fordele arbejdet. Hvis man er utilfreds med f.eks. et krav om kursus skal man henvende sig til sin fagforening for at få gang i en forhandling med arbejdsgiveren, siger hun.