Om få måneder er 26-årige Stefan Christiansen fra Næstved færdiguddannet fængselsbetjent. Men det er kun med nød og næppe, at han får eksamenspapirerne i hånden.
Han måtte nemlig grave dybt i lommerne for at finde penge nok til at gennemføre uddannelsen, der veksler mellem en indtægt med elevløn på 20.000 kroner i praktikken og en SU på 6.243 kroner på skolebænken.
- Det kunne ikke lade sig gøre at gennemføre uddannelsen uden at tage ekstravagter eller at spare op på forhånd, fortæller Stefan Christiansen, der også måtte låne penge af sine forældre.
Tidligere har Stefan Christiansen arbejdet som tømrer. En erfaring, der ellers er eftertragtet i faget som fængselsbetjent, hvor der i øjeblikket er stor mangel på personale.
Men med et tidligere arbejde som håndværker fulgte der også en stabil indkomst.
Og den indkomst forsvinder, når man skal ti måneder på skolebænken med en SU, mens regningerne stadig skal betales til hus, bil og barn, mener Stefan Christiansen.
- Du har været vant til at tjene 25.000-30.000 om måneden, og så er det skræmmende at skulle ned på et så lavt budget.
Den manglende økonomi har også påvirket familielivet, fortæller Stefan Christiansen, der måtte opgive fritidsinteresser og leve med en stor økonomisk bekymring under uddannelsen.
- Det er meningen, at når du kommer hjem, skal du slappe af sammen med dit barn, men jeg tænkte hele tiden på økonomien, og hvordan jeg skulle få den til at løbe rundt, siger han.
Tidligere regering fjernede løn fra skolebænken
I 2013 besluttede den tidligere socialdemokratiske regering og Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, at elever på uddannelsen fremover skulle modtage SU på skolebænken i stedet for elevløn.
Det svarer cirka til en tredjedel af den indtægt, eleverne tidligere fik. Siden er antallet af uddannede fængselsbetjente styrtdykket, og der lige nu mangler cirka 500 betjente for at være oppe på samme niveau som i 2013, vurderer Fængselsforbundet.
Derfor er det også på tide at se på fængselsbetjentenes indtægt på skolebænken, mener retsordfører Rosa Lund fra Enhedslisten.
- Dem, der kan blive de bedste fængselsbetjente, er nogen, der har gået på en byggeplads som murer eller tømrer, eller tidligere har arbejdet som socialarbejder, siger Rosa Lund.
- Men de uddanner sig ikke til fængselsbetjent, hvis de kan se, at de vil slå bunden ud af deres egen økonomi, siger hun.
Alligevel er det svært at sige, om der er elevløn på skolebænken i sigte for de personer, der drømmer om en karriere som fængselsbetjent. Det siger retsordfører fra Socialdemokratiet Jeppe Bruus.
- Det vil jeg hverken sige ja eller nej til, men det kan sagtens være noget, vi kigger på de kommende år. Vi har behov for flere fængselsbetjente, siger han.
Foreslår 20.000 i løn under hele uddannelsen
Derfor skal man gå tilbage til den ordning, hvor eleverne fik elevløn under hele uddannelsen, mener formand for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen, der sammen med Enhedslisten foreslår at indføre elevløn på skolebænken til 20.000 kroner.
- Voksne mennesker, der har fået børn, bil og villa, er ikke interesserede i at tage nogle måneder på SU for at blive fængselsbetjent, siger Bo Yde Sørensen.
Stefan Christiansen mener også, at det ville lette presset at få elevløn under hele uddannelsen.
- 20.000 kroner om måneden ville gøre, at du ikke føler dig presset. I stedet vil du koncentrere dig om at blive en så god fængselsbetjent som muligt.
Derudover peger Stefan Christiansen på, at uddannelsen vil være attraktiv for andre, hvis det blev muligt at få løn under hele uddannelsen.
- Så tror jeg, at vi i fremtiden vil få en masse gode fængselsbetjente.
For han oplever blandt sine venner i arbejde, at SU’en sætter en stopklods, selvom de synes, at uddannelsen er interessant.
- Når jeg fortæller mine venner, at de skal tilbage på SU i en periode, kan de ikke se, hvordan de skal få det til at køre rundt, og så vil de ikke skifte karriere, siger Stefan Christiansen.