Slut med virus-forskning efter 92 år: Lindholm har lavet sit sidste dyreforsøg

Per Møller måtte sige farvel til sit arbejde som smed, bådfører og vægter efter ni år på forsøgsstationen.

Statens Veterinære Forsøgstation er i gang med at lukke og forventes at være rømmet i slutningen af 2019. (© (C) DR Sjælland)

Lindholm har siden 1926 været en lille ø med et stort ansvar.

Et så stort ansvar, at man kun måtte opholde sig på øen med særlig tilladelse, der var en sikkerhedszone på 100 meter ud fra kystlinjen og et laboratorium med skudsikre ruder.

For hvis husdyr, i form af kvæg og svin, var mistænkt for at være alvorligt syge, blev de fragtet med færgen Virus eller M/F Ulvsund ud til den lille ø i Stege Bugt. Og de vendte ikke levende tilbage.

Farvel til forsøg med dyr

Siden 1926 har Lindholm huset Statens Veterinære Forsøgsstation. Her har man forsket og foretaget diagnoser i virussygdomme, der potentielt kan skade produktionen af husdyr i Danmark. Det kunne være mistanker om mund-og-klovsyge og svinepest, og øen har været ideel til formålet, da den ligger for sig selv uden adgang for offentligheden.

Men i starten af sommeren 2018 blev de sidste dyreforsøg lavet på Lindholm, og i løbet af de næste tolv måneder vil forskning, rådgivning og virusberedskab blive til nye arbejdspladser i Lyngby eller København hos Statens Seruminstitut og Københavns Universitet. De kan nemlig løse opgaven billigere end Danmarks Tekniske Universitet, der tidligere havde ansvaret for forsøgsstationen.

- Der er sket lidt af en revolution det seneste års tid. Vi har også lukket for at lave dyreforsøg dernede. Det gjorde vi i midten af 2018. Det giver ikke rigtig mening at fortsætte med de ting, når vi nu skal lukke, siger Kristian Møller, der er centerdirektør på DTU.

Det betyder også, at forskningsstationen med dyreforsøg på Lindholm i slutningen af 2019 er fortid. Det samme gælder de 80-100 arbejdspladser, der var tilknyttet øen.

Valgte tidlig pension efter ni år på Lindholm

Per Møller, valgte for et halvt år siden en tidlig pension, efterhånden som der skulle tyndes ud i personalet på Lindholm Forsøgsstation.

- Jeg var bådfører, smed og vægter, som passede på øen, når der ikke var andre derovre, lyder det fra Per Møller, der foretog brandvurderinger og passede de tekniske alarmer, selvom det var fyraften, påske eller jul.

Det var de færreste, der havde tilladelse til at have adresse på forskningsøen, men Per Møller var én af dem. Han boede på Lindholm i ni år.

Per Møller valgte en tidlig pension, da arbejdspladserne begyndte at lukke på Lindholm, der huser Statens Veterinære Forsøgsstation. (Foto: © Peter-Mikkel Pihl Rasmussen, (C) DR Sjælland)

- Jeg stod standby på telefonen, så jeg kunne komme, hvis veterinærerne ringede. Jeg passede mit arbejde og værnede om det, uanset om der var smittemistanke eller udbrud. Så er man på og gør det, man skal gøre, siger Per Møller.

- Man skulle altid være i beredskab. Det var på alle tidspunkter af døgnet, at vi fik prøver ind på grund af smittemistanke. Nogle gange fik vi dyrene med helikopter, hvis det hele skulle gå stærkt, og der var mistanke om smitte eller udbrud. Så hænger man bare i, og så var det ligegyldigt med tider, eller om man skulle sove, siger han.

Det forventes, at forskningsstationen på Lindholm vil være helt tømt i slutningen af 2019, hvorefter det ifølge DTU vil tage et par måneder at få rengjort området for virus.