Slut med slagtesvin om 10 år

Bæredygtigt Landbrug og Danish Crown sætter nu boltpistolen for panden af den danske svineproduktion. Hvis rammerne ikke ændres politisk, så er det slut med svineslagterier i Danmark.

Smågrise ender i stigende grad deres dage på slagterier i Polen og Tyskland. Det er for dyrt at levere slagtesvin Danmark, lyder kritikken fra landmændene, som vil have lov til at gøde mere. (Foto: © Helge Røjle, DR)

Måske er det snart slut med ægte dansk bacon, skinke og ribbensteg.

Antallet af svineslagtninger i Danmark falder nemlig fortsat dramatisk. Alene siden 2011 er antallet af slagtesvin faldet med 10 procent, selvom antallet af svin faktisk stiger.

Det skyldes, at svineproducenterne i stadigt stigende grad sender smågrisene til slagtning i andre lande som Tyskland og Polen. Det er ganske enkelt for dyrt at levere danske slagtesvin, forklarer Peter Kiær, svineproducent og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.

- Omkostningerne er simpelthen for store. Vi kan på grund af miljøregulering ikke gøde vores marker tilstrækkeligt, så det korn vi fodrer grisene med, det indeholder ikke protein nok. Derfor er vi nødt til at importere dyrt genmodificeret sojaskrå fra Sydamerika, siger Peter Kiær.

PSO-afgift presser også landmændene

Slagterierne i Polen og Tyskland er dermed på vej til at udkonkurrere de danske slagterier. Siden 2004 har Danish Crown lukket 18 svineslagterier og 7170 arbejdspladser er mistet. Hos Danish Crown kan man også skimte enden på dansk svineslagtning.

- Vi håber inderligt, at vi fortsat kan have en svineproduktion i Danmark. Derfor tror jeg også, at politikerne vil rykke på det her, så vi kan opretholde produktionen, så den ikke udfases fuldstændigt, siger Asger Krogsgaard, næstformand i Danish Crown. 

Ud over det proteinfattige korn, så peger Danish Crown også på PSO-afgiften som direkte årsag til den manglende indtjening.

- Vi har udgifter på 12 kroner i afgift på at producere en gris. Det er forhold, som politikerne vil kunne tage fat på her og nu, og dermed øge indtjeningen, siger Asger Krogsgaard.

SF: Mere gødning må ikke skade miljøet

Hos SF er medlem af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Trine Mach parat til at se på en løsning, så landmændene kan gøde mere.

- Det jeg er interesseret i, det er, hvor meget gødning der slipper ud i vores natur. Og hvis landbruget kan garantere, at et øget forbrug ikke har konsekvenser for miljøet, så er det fint for os. Men det kræver at den enkelte landmand kan dokumentere, at gødningen ikke siver ud i naturen, men ophobes i planterne, siger Trine Mach.

Bæredygtigt Landbrug kræver at regeringen kommer i sving med ny regulering nu og her.

- De har erkendt, at vi skal have en ny miljøregulering. Så skal de se at komme i gang med det samme. Hvis der ikke bliver gjort noget nu, så er konsekvensen nedlæggelse af den danske svineproduktion inden for 10 år, siger Peter Kiær.