Sjællandske kommuner efter kritik: Vi tager de asylansøgere, vi kan

Det store antal asylansøgere, der kommer til Danmark i øjeblikket, medfører en række meget store udfordringer for kommunerne.

Sjællandske kommuner tager ikke imod så mange asylansøgere som de jyske kommuner. Men den opgørelse forstår sjællandske borgmestre ikke.

Flere sjællandske borgmestre stiller sig uforstående overfor, at deres kommuner i dag fremstilles som om, de hænger i bremsen, når det handler om at modtage flygtninge.

En opgørelse som Politiken offentliggør i dag viser, at det stort set kun er Stevns, Lolland og Lejre kommuner, der for alvor har åbnet armene i Region Sjælland.

I opgørelsen fremgår det, at de jyske kommuner er mere flittige til at tage imod de mange flygtninge, som er kommet til landet de seneste måneder, skriver Politiken.

Sjællandske borgmestre tager asylansøgere

- Jeg ved, at vi har haft 40-50 asylansøgere ude på et af vores hoteller i en periode, siger Stén Knuth (V), som er borgmester i Slagelse Kommune.

I Odsherred siger borgmester Thomas Adelskov (S), at hans kommune tager de flygtninge, de får tildelt:

- Jeg kan slet ikke genkende den historie fra Politiken om, at vi skulle være modvillige eller modarbejdende hvad angår flygtninge, siger han.

Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten (V) siger, at de er i fuld gang med at skaffe tag over hovedet til deres flygtninge.

- Lige nu er det bare et øjebliksbillede af, at vi ikke har nogle faciliteter, der kan rumme så mange flygtninge på nuværende tidspunkt, siger han.  

Boligmangel til flygtninge 

De tre borgmestre fra Ringsted, Odsherred og Slagelse er enige om, at det bliver en kæmpe udfordring at skaffe boliger som flygtninge skal bo i, når de sluses ud af asylcentrene.

I Slagelse Kommune vil borgmester Stén Knuth (V) helst ikke placere dem i de boligbyggerier, der i forvejen har integrationsproblemer, for eksempel Motalavej i Korsør og Nordbyen i Slagelse.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg i den her kommune har et par steder, hvor vi er særlig udfordret i forhold til uroligheder, ghettoer og den slags, siger han.

I Ringsted vil borgmesteren gerne placere asylansøgerne i ledige lejemål i de almennyttige boligbyggerier, men der er også udfordringer.  

- Det kræver simpelthen, at der er ledige boliger, siger Henrik Hvidesten (V) fra Ringsted.

KL's formand Martin Damm vil have regeringens hjælp til, hvordan flygtninge kan fordeles mellem kommunerne.