Køen vokser foran tømrermesterens og malermesterens dør, og den bliver længere og længere jo nærmere vi kommer den 1. januar.
Til en tid er det slut med boligjob-ordningen, i daglig tale kaldet håndværkerfradraget.
Konsekvensen bliver mere sort arbejde og flere fyringer af håndværkere, mener Dansk Byggeri.
Regeringen har besluttet at droppe ordningen, der årligt koster 1,6 milliarder kroner.
Det er en billig investering
Men det er faktisk en billig investering, mener Dansk Byggeri. For boligjob-ordningen skaber cirka 5000 arbejdspladser, hvoraf en stor del vil falde væk efter nytår.
- I regeringens regnestykke har man ikke taget højde for, at der er 5000, der går fra at betale skat af deres løn, til at blive forsørget ved dagpenge eller kontanthjælp. Det siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
Dansk Byggeri mener, at den reelle udgift for staten nærmere er 400 millioner kroner frem for de 1,6 milliarder, som regeringen mener, ordningen koster.
Samtidig har ordningen bekæmpet sort arbejde, mener Byggeriet. Og sort arbejde vil stige igen, når ordningen falder væk.
Der er et fald i sort arbejde
Torben Tranæs er forskningschef i Rockwoolfonden. Her har man konstateret, at sort arbejde er faldet under perioden med håndværkerfradraget, men det er ikke på grund af fradraget, siger Torben Tranæs.
- Der har været et fald i det sorte arbejde, men der var et parallelt fald i andre håndværksfag, der ikke var omfattet af ordningen. Så vi kan ikke konkludere, at faldet er ordningens skyld.
Til gengæld kan forskningschefen godt forestille sig, at der vil ske en stigning i det sorte arbejde, når boligjob-ordningen afskaffes til nytår.
- Ordningen har vænnet os til at få udført en masse arbejde professionelt, som vi ellers selv ville gå og rode med. Så når ordningen forsvinder, kan man godt forestille sig en stigning i det sorte arbejde, siger Torben Tranæs.
I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd afviser direktør og analytiker Lars Andersen den store frygt fra Dansk Byggeri:
- Der tegnes skræmmebilleder, når Dansk Byggeri snakker om 4-5000 fyringer som følge af, at håndværkerfradraget fjernes den 1. januar.
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, mener ligefrem, at boligjob-ordningen kan have en uheldig indflydelse på håndværkerpriserne:
- Det her fradrag kan måske også have påvirket de priser, som håndværkerne tager for deres ydelser. Vi ved sådan set ikke meget om, hvad nettoeffekten reelt er. Vi kan gå ud og måle, hvor meget der bliver brugt af fradraget. Men vi ved ikke, hvor meget der ville være blevet lavet under alle omstændigheder.