Politikere vil ikke love penge til kystsikring

Selvom der flere steder i landet er akut behov for kystsikring, så vil politikerne ikke love penge til de oversvømmelsestruede borgere. Og det kan blive et problem, lyder det fra DRs klimaekspert.

Stormene Egon og Dagmar var hårde ved sommerhusene på Nørlev Strand i Nordjylland. Alligevel er politikerne tøvende med at love flere penge til kystsikringen. (Foto: © Eva Jensen, DR Nordjylland)

Flere kystbyer rundt om i landet ligger så udsat for oversvømmelser, at de helt risikerer at forsvinde, hvis vandstanden stiger markant i forbindelse med klimaforandringerne.

Det faktum får nu flere borgmestre til at kræve, at staten spytter en seriøs pose penge i kystsikringerne. Bekæmpelse af oversvømmelser er nemlig en så stor udfordring, at der er brug for alle kræfter.

- Hverken kommuner eller lodsejere kan løfte den her opgave alene. Danmark er et meget kystnært land, så fra statens side er man altså nødt til at forholde sig til den beliggenhed og problematik, siger Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder. Han er valgt for Guldborgsundlisten.

S: Ingen blankocheck til kystsikring

Borgmestrene skal dog ikke regne med en håndsrækning fra folketingspolitikerne. I hverken den røde eller blå blok er der nemlig opbakning til, at staten skal smide milliarder af kroner i kystsikring.

- Jeg kan godt forstå, at kommunerne gerne vil have en afklaring på, hvordan man får finansieret den nødvendige kystsikring. Når det så er sagt, så tror jeg ikke på, at der bliver udskrevet en blankocheck fra statens side, siger Lennart Damsbo-Andersen, der er landdistriktsordfører for Socialdemokraterne.

Regeringspartiet erkender dog, at der skal findes en løsning på problemet. Det synspunkt bakkes op af Dansk Folkeparti, som dog heller ikke vil love penge til de oversvømmelsestruede borgere.

- Der er jo ingen tvivl om, at det her ikke er nyt. Vi har jo allerede set, hvordan sommerhusene oppe ved Vestkysten faldt i havet på grund af manglende kystsikring. Derfor er jeg helt overbevist om, at der efter et valg bliver sat fokus på problemet, siger finansordfører for Dansk Folkeparti, René Christensen.

Klimaekspert: Pas på vores kyster

Spørger man DRs klimaekspert, Jesper Theilgaard, så skal politikerne dog ikke vente alt for længe med at træffe en beslutning. Klimaforandringerne har nemlig allerede sat ind, så der kan være brug for en løsning, siger han.

- Hvis man ikke gør noget, så får erosionen lov til at gå sin gang. Men i takt med, vi får stærkere storme, så vil erosionen jo forstærkes. Det er det, vi har set rigtig mange gange ved Vestkysten. Og så er det jo et valg, om man også vil sætte ind på, at sikre den slags kyster, siger Jesper Theilgaard.

Enhedslisten foreslår at staten, kommunerne og lodsejerne sætter sig sammen i et kystråd og prioriterer indsatsen. Venstre vil derimod have en bedre balance mellem stat og kommuner, hvor staten tager et større ansvar.

Inden nytår kommer Kystdirektoratet med en rapport, der skal vise, hvilke områder i landet der er mest truet af vandstandsstigninger og oversvømmelser.