Et større drama udspillede sig i Slagelse Kommune under kommunalvalget i 2017.
For efter valgresultatet var offentliggjort, valgte Socialdemokratiet og Liberal Alliance efter flere dages politiske forhandlinger at blive enige om at tage to år hver på borgmesterposten.
John Dyrby Paulsen fra Socialdemokratiet skulle bære borgmesterkæden for Socialdemokratiet i 2018 og 2019, og så skulle Villum Christensen fra Liberal Alliance overtage posten i 2020, hvis han ønskede det.
En noget usædvanlig konstitueringsaftale, som vakte opsigt landet over.
Men den aftale er nu droppet, lyder meldingen fra de to politikere.
Fik rollen som statsrevisor
Torsdag meldte borgmester John Dyrby Paulsen og Villum Christensen ud, at kæden ikke ville skifte hænder efter den aftalte toårige periode.
- Der er sket det, at jeg er blevet statsrevisor i mellemtiden, og jeg er nået til den konklusion, at jeg kan kombinere det job med at være viceborgmester og udvalgsformand her i kommunen. Det kan jeg godt forlige mig med og have det bedst med, fortæller Villum Christensen, der blev udpeget som statsrevisor i slutningen af 2018.
Derudover vil Villum Christensen ikke medvirke til yderligere støj i kommunen, siger han.
- Det er der ikke nogen, der har glæde af.
Om Villum Christensen ville have taget borgmesterposten, hvis han ikke havde fået tilbuddet om at blive statsrevisor, vil han ikke give et klart svar på.
- Man kan altid sige hvis og hvis.
Den nuværende borgmester i Slagelse, John Dyrby, fortæller, at Villum Christensen havde ønsket, at de to politikere skulle diskutere borgmesteraftalen efter folketingsvalget.
- Jeg tror ikke, at det her kommer bag på mange borgere i Slagelse Kommune, siger John Dyrby om det afblæste borgmesterskifte.
- Det, der er vigtig for mig, er, at vi kommer videre med den stabilitet og den ro, der nu har indfundet sig i byrådet i Slagelse Kommune, fortæller han.
Om John Dyrby Paulsen var klar til at afgive posten til Villum Christensen i 2020, vil han ikke uddybe.
- Det er min rolle som borgmester at langtidsplanlægge, uanset hvad der sker. Derfor har jeg både planlagt for fire og for otte år i den budgetaftale, vi har indgået bredt i Slagelse byråd, svarer han.
Borgere er ikke overraskede
På gaden i Slagelse er borger Lars Bendetsen glad for, at borgmesterskiftet ikke bliver til noget.
- Jeg synes, at det var en meget mærkelig aftale. Det her er en meget logisk konsekvens, siger han.
Han bliver bakket op af Karin Berg.
- Det havde vi nok forventet. Jeg troede ikke, at den aftale blev til noget på noget tidspunkt. Jeg tror, at det er en klog beslutning, at der skal være ro omkring den borgmesterpost, fortæller hun.
Borger Jimmy Nielsen er også blevet en rødvinsflaske rigere efter borgmesterens udmelding.
- Det var ligesom ventet. Det var et spil, tænkte jeg, fortæller Jimmy Nielsen, der endda havde væddet en flaske rødvin med sin onkel om, hvorvidt Villum Christensen ville overtage borgmesterposten eller ej.
Om det hele tiden har været planen, at John Dyrby skulle sidde på borgmesterposten i den fulde periode, er noget, som borgmesteren ikke vil bekræfte.
- Det går jeg ikke ind i. Det synes jeg ikke er interessant, lyder det fra Slagelse-borgmesteren.
Nedslag i John Dyrby Paulsens CV
- •
Borgmester i Slagelse for Socialdemokratiet siden 2018
- •
Medlem af byrådet i Slagelse siden 2014
- •
Folketingsmedlem 2006 - 2015
Nedslag i Villum Christensens CV
- •
Viceborgmester i Slagelse for Liberal Alliance siden 2018
- •
Har været medlem af Folketinget for Liberal Alliance siden 2008. Genopstillede ikke til Folketinget ved dette valg.
- •
Viceborgmester for Radikale Venstre i Slagelse Kommune fra 2005 til 2009.