Overlæger i Region Sjælland: Sundhedsplatformen skal afvikles nu

Sygehusene i Region Sjællands overlæger advarer om fortsat fejl i medicinering, visitering og henvisninger.

Med Sundhedsplatformen kan lægen notere direkte i patientens journal, når han eller hun går stuegang, ligesom patienten blandt andet har mulighed for at se egne prøveresultater. Arkivfoto. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Den digitale patientjournal Sundhedsplatformen er til fare for patienterne.

Det mener Overlægerådet i Region Sjælland, og derfor vil lægerne have den afviklet hurtigst muligt.

For Sundhedsplatformen, der har været udskældt siden den blev introduceret først i Region Hovedstaden i 2016 og siden i Region Sjælland i 2017, skaber ifølge overlægerne blandt andet fejl i medicinering, i visiteringen af patienterne og fejl i blodprøvebestillinger.

Det er uacceptabelt, siger overlægerne.

- Nok er nok. Vi har lige siden Sundhedsplatformen blev implementeret i Region Hovedstaden og Region Sjælland gjort opmærksom på alle de udfordringer, der er, men vi bliver hele tiden holdt hen. Vi bliver lovet og lovet, men der sker ikke noget, siger Anne Jung, der er formand for Det Regionale Overlægeråd i Region Sjælland til DR Sjælland.

Regionrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) kalder kritikken for hård:

- Det er en meget hård kritik, der kommer i dag fra Overlægerådet, og den tager vi yderst alvorligt. Vi har en løbende dialog, og der er også inviteret til dialog så sent som i dag, efter den her kritik er ude. Det bekræfter mig i det, vi gør i øjeblikket, siger Heino Knudsen og henviser til et møde i regionens forretningsudvalg, hvor der er helt konkrete punkter på dagsordenen i forhold til ”forbedringer på Sundhedsplatformen”.

Kræver uddannelse og erfaring

Ifølge overlægerne i Region Sjælland bliver patienterne udsat for risikofyldte og potentielt livsfarlige situationer. Det er uacceptabelt, fordi det går ud over patienternes sikkerhed, skriver overlægerne i en pressemeddelelse.

- Styrelsen for Patientsikkerhed, som er dem, der vurderer patientsikkerheden i Danmark, konkluderede i går, at systemet er patientsikkert, men at det selvfølgelig kræver uddannelse og erfaring og oplæring i brugen. Det er blandt andet også noget af det, vi kigger på, siger Heino Knudsen.

Overlægerne mener også, at Sundhedsplatformen er belastende for læger, sygeplejersker og sekretærer, fordi systemet er usmidigt, stjæler tid og dermed arbejdsglæde.

Anerkender store udfordringer

De sjællandske overlæger mener, at Region Sjælland skal give borgere og sundhedspersonale svar på, om Sundhedsplatformen nogensinde kommer til at fungere, hvad det i så fald vil kræve og hvad det koster af tid og penge.

- Vi forventer, at der bliver lyttet til vores bekymringer, især for patientsikkerheden, og at man forsøger at løse de udfordringer, der er, eller alternativt at afvikle den, siger Anne Jung.

Heino Knudsen anerkender, at der særligt på brugerdelen er nogle store udfordringer.

- Min opgave som politiker er at tage alle indtryk med og sige: ’Hvad er den bedste løsning fremadrettet?’, siger han.

Overlægerne forventer også, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) griber ind, hvis regionerne ikke selv gør det.

Det siger overlægerne fra sygehusene i Region Sjælland på baggrund af en artikel på sn.dk, hvor ministeren siger, at han ikke vil acceptere, at sygehusene på Sjælland fortsætter med et it-system, der ikke virker, som det skal.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Magnus Heunicke.