Ny sælpest-epidemi måske på vej til Danmark

Fundet af flere døde sæler i Danmark og Sverige tyder på nyt udbrud af sælpest, men forskere mangler nyligt døde sæler for at være sikre.

Flere døde spættede sæler er skyllet i land i Sverige og Danmark. Det kan skyldes sælpest.

Sælpesten kan være på vej. Det bekræfter fundet af flere døde sæler i Danmark og Sverige.

PDV-virussen, som er den medicinske betegnelse, er nært beslægtet med den menneskelige mæslingevirus og medfører ganske enkelt massedød blandt sælerne.

- Hvis det er sælpesten, så kan den hurtigt sprede sig. Så det kan betyde en ret dramatisk mængde af sæler, der dør, fortæller sælekspert Anders Galatius fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Sælpesten dukker som regel op med 10-15-års intervaller. Sidste epidemi var i 2002, og dengang døde cirka en tredjedel af bestanden her i landet.

Uvist om der er tale om sælpest

Herhjemme er der fundet tre-fire døde spættede sæler primært ved Hundige på Østsjælland. Om der er tale om sælpesten, tør sæleksperten ikke udtale sig om.

- Både i 2007 og 2011 har vi haft nogle episoder, hvor vi også troede, at der var noget i gærde. Men hvor det ikke var den samme PDV-virus, som tidligere. Det endte med, at der ikke var så mange sæler, der døde, fortæller sælekspert Anders Galatius. 

Forskere skal bruge friske sæler for at fastslå dødsårsag

Forskerne skal bruge sæler, der lige er døde, før de kan undersøge, om der er tale om den frygtede sælpest.

- Vi må vente til, vi får en ordentlig prøve fra en frisk sæl. Hvis det breder sig nok, så er det ikke svært at få den prøve. Indtil videre har vi kun haft det her beskedne antal døde, og det er ikke noget vi ville have taget voldsomt seriøst, hvis ikke vi vidste at der også havde været en del sæler, der var døde i Sverige. 

I Sverige har forskerne fået tilladelse til at skyde dødeligt syge sæler.

- Det kan vi forhåbentlig også få i Danmark, og ellers kan man, hvis man finder dem frisk nok døde, så kan man også få en prøve af høj kvalitet til at undersøge, hvilke virusceller, bakterier eller hvilken infektion de har, fortæller Anders Galatius.

Biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening opfordrer alle, der ser døde eller døende sæler på stranden til at kontakte Naturstyrelsen eller Naturfredningsforeningen.