Der er i dag faldet dom i en spektakulær sag fra august sidste år, hvor to mænd brød ind på Danmarks Borgcenter i Vordingborg og stjal en kopi af det værdifulde tyske vikingesmykke – ”Hiddensee-smykket”.
De to mænd er ved retten i Nykøbing Falster blevet idømt hver to års fængsel.
Tyvene fik ved indbruddet i august i stedet fat i en kopi, da originalen var for kostbar til at museet ville udstille det.
Men det vidste tyvene ikke, mente retten, som derfor dømte dem for forsøg på at stjæle det ægte smykke.
Smykket stammer fra Hedeby. Og har muligvis tilhørt selveste Harald Blåtand.
Blev stoppet af mejetærsker
Selve indbruddet foregik natten til d. 28. august, hvor mændene ved hjælp af en boltsaks, brød ind ad en dør til museet. Her smadrede de en udstillingsmontre og stjal en kopi af det tyske guldsmykke - ”Hiddensee-smykket”. Det originale smykke stammer fra Vikingetiden, og har en værdi på omkring 6,5 millioner euro.
Ud over smykket, stjal de to mænd også de originale støbeforme, der er over 1000 år gamle og som, ifølge anklageskriftet, alene betegnes som uerstattelige museumsgenstande.
De to mænd tog hurtigt flugten fra museet, men blev kort tid efter standset og anholdt på Storstrømsbroen. Grundet høsttiden var broen afspærret for trafik, mens en bred mejetærsker langsomt krydsede broen og spærrede begge vejbaner.
Tyvene ignorerede politiafspærringen, og kørte ud på broen, hvor de blev fanget bag den langsomme mejetærsker. Her valgte den ene mand at forlade bilen og tage flugten med tyvekosterne ved at kravle på ydersiden af broen.
Begge mænd blev dog hurtigt pågrebet, og ved hjælp af overvågningsbilleder fra museet kunne man kort efter slå fast, at der var tale om de to museumstyve.
Bedre sikkerhed fremover
På Borgcenteret i Vordingborg glæder afdelingsleder Thomas Tram Pedersen sig over, at sagen endelig får en retslig afslutning.
- For os sluttede sagen, da tyvene blev fanget og vi fik tingene tilbage. Men det er naturligvis rart, at tyvene er fanget, og at de nu får deres straf, siger han.
Thomas Tram Pedersen kan samtidig fortælle, at indbruddet har skabt stor opmærksomhed om både udstillingen og smykket og også har betydet en grundig oprustning af sikkerheden på museet.
- Vi har gjort en del forskellige ting siden. Der er blandt andet bedre fysisk sikkerhed, så man ikke vil kunne bryde en dør op igen. Også på alarmsiden har vi oprustet betydeligt, så noget tilsvarende ikke vil kunne ske igen.