Minister: Borgere kan bede kommunen om pengene tilbage for akutstueophold

Tidligere akutstuepatienter kan ifølge sundhedsministeren henvende sig til kommunen, hvis de uretmæssigt har betalt for opholdet.

Kammeradvokaten har fastslået, at kommuner ulovligt har opkrævet penge for ældres ophold på akutstuer. Derfor siger sundhedsministeren, at de borgere, der har betalt for at være indlagt på en akutstue, nu kan bede kommunen om at få deres penge tilbage. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

OPDATERET: Klokken 14.03 den 6. december er artiklen opdateret med spørgsmål fra journalisten.

Borgere, der har betalt for at være indlagt på en akutstue fremfor at ligge på sygehuset, kan borgere bede kommunen om at få deres penge tilbage.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre. Beskeden går ud til de patienter, der er blevet visiteret til at opholde sig på en akutstue efter sundhedsloven.

Der er mange borgere, som har uretmæssigt betalt for de her akutpladser. Skal de nu have pengene tilbage?

- Der er forskel på, om man er visiteret efter serviceloven til et rehabiliterende tilbud, eller man har visiteret efter sundhedsloven. Hvis man som borger er blevet visiteret efter sundhedsloven, og føler at man uretmæssigt er blevet opkrævet betaling, så har man mulighed for at henvende sig til sin kommune, siger hun.

Flere kommuner har nemlig hidtil opkrævet betaling for mad, tøjvask og rengøring, når ældre blev indlagt på en akutstue. Den form for brugerbetaling har Kammeradvokaten netop erklæret for ulovlig, i tilfælde hvor de ældre bliver henvist af en læge, og indlæggelsen på akutstuen går i stedet for et ophold på et sygehus.

Kommunernes ansvar

Ældresagen glæder sig over, at det nu er blevet afgjort, at det er ulovligt at opkræve betaling. De mener dog ikke, at det bør være patienternes egen opgave at kontakte kommunen, mener Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør ved Ældresagen.

- Det er en urimelig opgave at stille borgerne. Det er jo ikke dem, der har gjort noget forkert, det er kommunerne der uretmæssigt og mod loven har opkrævet de her beløb, siger han.

Han mener derfor, at det er kommunerne selv, der bør kontakte borgerne og tilbagebetale dem pengene.

Kommune åben overfor tilbagebetaling

I Næstved, hvor kommunen indtil nu har opkrævet betaling, er borgmester Carsten Rasmussen fra Socialdemokratiet åben over for at betale penge tilbage til dem, der har betalt for deres ophold på en akutstue i kommunen.

- De borgere, der er berettiget til at få pengene tilbage, skal selvfølgelig have pengene tilbage, siger han.

Han ved dog ikke, hvordan det praktisk skal foregå.

- Vi tager en dialog med KL og de øvrige kommuner om, hvad vi skal gøre fælles, så der ikke bliver alt for mange måder at gøre det på, siger han.

KL: Der bliver ikke tale om tilbagebetaling

Kommunernes Landsforening er dog ikke åbne overfor en tilbagebetalingsløsning, og det er ikke noget tidligere patienter skal forvente, mener Jette Skive (DF), formand for social og sundhedsudvalget i KL.

- Jeg kan slet ikke se, hvordan det praktisk kan lade sig gøre, og det ligger heller ikke i forhandlingerne, siger hun.