Mentorer hjælper kontanthjælpsmodtagere i arbejde

På Lolland hjælper virksomheders medarbejdere kontantshjælpsmodtagere i fast job.

For fabrikschef på Styrolit, Brian Hansen, har uddannelse af mentorer, der hjælper kontanthjælpsmodtagerne igang, haft en stor del i successen med at få folk i arbejde. (Foto: © Sven Nielsen, (c) DR)

Gentagne samtaler på jobcentret, en strøm af jobansøgninger, aktivitetskurser og ressourceforløb. Som kontanthjælpsmodtager er det svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det seneste år er det på Lolland dog lykkedes 300 kontanthjælpsmodtagere at få et fast arbejde eller fleksjob på flere af kommunens private virksomheder.

En af dem er Styrolit, der producerer bygningsisolering. Virksomheden i Maribo blev for 10-12 år siden tilbudt uddannelse af mentorer af jobcentret.

Når kontanthjælpsmodtagerne bliver sendt ud i virksomheden af kommunen, bliver de tildelt en mentor.

- Dem går de så med i en måneds tid, hvor de bliver afprøvet og finder ud af, om de kan møde til tiden og kan finde ud af at lave dagligdags ting, som man forventer, når man skal arbejde på en arbejdsplads, siger Brian Hansen, fabrikschef på Styrolit.

Mentorerne hjælper folk, som ikke har taget en uddannelse eller er havnet et sted, der giver store udfordringer for deres arbejdsliv.

- Vi har mange, der har været ude i misbrug eller været i gang med en lille, kriminel løbebane, siger Brian Hansen, der har 31 ansatte, hvoraf flere af dem er begyndt som kontanthjælpsmodtagere.

Netop dét, at flere af de ansatte også har været på kontanthjælp, gør lysten til at hjælpe større:

- Alle mennesker skal have en hjælpende hånd. Når folk starter hos os, kigger vi ikke på, hvad de har med i bagagen. Vi kigger mere på, om de har lyst til at være med i det her i fremtiden,og om de viser de rigtige takter, siger Brian Hansen.

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) besøger i dag både Styrolit og en række andre lollandske virksomheder.