Mange forbudte hunderacer har aldrig bidt

8 af de 13 forbudte hunderacer har ikke et eneste skambid på samvittigheden.

Hunderacen tornjak er forbudt ifølge hundeloven. Men den har ikke en eneste skambids-episode på samvittigheden. (© DR)

Fødevareminister Karen Hækkerup vil bibeholde forbuddet mod 13 hunderacer, blandt andet fordi de står for 40 procent af alle skambids-episoder.

Men de otte af racerne har ikke været skyld i en eneste skambids-episode.

Det viser en aktindsigt, som P4 Sjælland har fået i politiets statistik over skambid.

Af den fremgår det, at otte af de 13 forbudte hunderacer aldrig har stået bag et skambid. Alligevel er de forbudt herhjemme, og i sit udkast til revision af hundeloven har fødevareministeren bibeholdt forbuddet mod samtlige 13 racer.

- Jeg synes, det er meget chokerende, at vores politikere er bedøvende ligeglade med fakta, lyder reaktionen fra Ina Olsen. I hendes hjem i Herlufmagle lunter to hyrdehunde af racen tornjak rundt. Og det er én af de otte racer, der aldrig har haft et skambid på samvittigheden.

Forklaring udbedes

Alligevel er Ina Olsens hunde forbudt, og hvis fødevareministeren ikke ændrer holdning, så vil de fortsat være forbudt, når hundeloven bliver revideret. Det sker formentlig i slutningen af året.

Det får Enhedslistens dyrevelfærdsordfører Per Clausen til at sætte ministeren stolen for døren.

- Nu vil jeg bede fødevareministeren forklare, for hver eneste af de forbudte hunderacer, hvorfor lige præcis den hunderace skal forbydes, siger Per Clausen.

Også Dansk Folkeparti er villige til at kigge på forbuds-listen igen.

- Så kan det godt være, at der er nogle af hundene, der skal af igen. For jeg må ærligt sige, at det er lidt spøjst, at man i Danmark siger, at der gerne må være ulve, men nogle af de hyrdehunde, der skal beskytte fårene mod ulvene, ja de er forbudt, siger Dennis Flydtkjær, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.

Men hos Socialdemokraterne synes de fortsat, at forbudslisten er en god idé.

- Det er ud fra en tryghedsmæssig synsvinkel, at man har valgt at sige, at der er 13 hunderacer, som vi ikke ønsker her i Danmark, forklarer dyrevelfærdsordfører Orla Hav.

Hundeejer må flytte

Høringsperioden for revisionen af hundeloven udløber i dag fredag d. 18. oktober. Og bliver tornjak ikke en legal race herhjemme, så tager Ina Olsen konsekvensen.

- Når vi kan komme til det, så flytter vi til Sverige. Men jeg synes, det er godt gjort, at man skal jages ud af sit eget land, når man aldrig har gjort noget forkert, siger Ina Olsen.

De otte racer på forbudslisten, der ikke optræder i skambids-statistikken, er: tosa inu, boerboel, kangal, centralasiatisk ovtcharka, kaukasisk ovtcharka, sydrussisk ovtcharka, tornjak og sarplaninac.

Ifølge Dansk Hunderegister er der i alt 616 hunde fordelt på de otte racer registreret herhjemme.