Drop internettet og Google når du undersøger, om dine børn skal vaccineres for HPV-virus.
Sådan siger Lotte Andreasen fra Sorø, der er advokat og mor til to.
For tre år siden skulle hun beslutte, om hendes datter skulle have vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft.
På det tidspunkt var vaccinen udskældt, fordi der blev sået tvivl om, hvorvidt den førte til bivirkninger. Det betød, at tidligere årgange valgte at takke nej til den gratis vaccine.
På den ene side stod pigerne, som mente vaccinen gjorde dem syge. På den anden side stod myndighederne, som ikke kunne finde en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og pigernes symptomer.
Det gjorde, at det var svært at finde hoved og hale i fakta, da Lotte Andreasen selv skulle beslutte, om hendes datter skulle have den.
Og internettet gjorde kun beslutningen sværere.
- Det var måske det dummeste, jeg kunne gøre. Der var de store organisationer som Kræftens Bekæmpelse, men der var også mange hjemmesider, som kun havde ét formål, nemlig at holde folk væk fra HPV-vaccinen. Så jeg blev kun mere forvirret ved at gå på Google, siger Lotte Andreasen.
Forældre er i tvivl efter debat
Lotte Andreasen valgte, at hendes datter skulle have vaccinen, men mange andre forældre i Region Sjælland har tilsyneladende taget det modsatte valg. Særligt nogle kommuner i regionen halter betragteligt efter landsgennemsnittet, når det gælder antallet af HPV-vaccinationer.
Derfor vil apotekere og frivillige fra Kræftens Bekæmpelse denne uge stå på gaden i ti byer rundt om i Region Sjælland for at få en snak med forældrene.
Blandt dem Julie Helmer Nielsen, der er reservelæge på Nordsjællands Hospital. Hun kommer til at stå ved standen i Holbæk.
Hun glæder sig til at få en god snak med forældrene om de nyeste undersøgelser.
For ved tidligere arrangementer har hun især oplevet, at forældre er i tvivl efter flere års debat om vaccinen.
- Når folk egentlig finder ud af, hvor grundigt det er undersøgt, så giver det en langt bedre forståelse af, at vaccinen altså er sikker, siger Julie Helmer Nielsen.
Og det var netop en samtale med egen læge, som gjorde udslaget for Lotte Andreasen.
- Det slog ligesom hovedet på sømmet. Hun kunne jo også fortælle, at der ikke var denne her mistanke om en sammenhæng mellem symptomerne og vaccinen, som man gik og frygtede. Og det blev det afgørende for mig, siger hun.
Region Sjælland halter efter
Særligt i Faxe, Vordingborg, Odsherred og Lolland kommuner har kun lidt over 70 procent af pigerne fra årgang 2004 fået første stik af vaccinen. Det er væsentligt lavere end landsgennemsnittet på 81 procent.
Et mønster, som desværre følger et velkendt sundhedsbillede, siger Lisbeth Østergaard, områdekonsulent for Region Sjælland i Kræftens Bekæmpelse.
- Også på andre sygdomskategorier vil der være en højere forekomst i de kommuner. Og derfor skal der selvfølgelig god information til, så vi kan få alle med, siger hun.
Efter beslutningen om at lade sin dengang 12-årige datter vaccinere var Lotte Andreasen tryg over det videre forløb.
Hun mener stadig, at man skal droppe internettet og gå direkte til fagkundskaben.
- Jeg er advokat i mit daglige virke, og jeg ville være ked af, at folk googlede juraen eller spurgte tandlægen i stedet. Det er selvfølgelig mest oplagt at spørge dem, som har forstand på det, siger hun.
I Danmark er vaccinen mod HPV-virus allerede gratis for piger. Men efter sommeren kan drenge, der fylder 12 år efter 1. juli 2019, også få vaccinationen gratis.