Lønnede småjob får kontanthjælpsmodtagere i arbejde

Gulerod er bedre end pisk, når langtidsledige skal tættere på arbejdsmarkedet, siger forsker.

14 kommuner er med i ordningen Dag-til-dag, hvor langtidsledige kan beholde 70 procent af det, de tjener. (© DR)

Der er ikke meget motivation ved at finde sig et småjob, hvis det, du tjener, alligevel bliver modregnet i kontanthjælpen. Det er meget sjovere at beholde en del af pengene selv.

Det viser erfaringer fra blandt andet Kalundborg Kommune, hvor langtidsledige er kommet i gang igen via småjob, hvor de får lov til at beholde 70 procent af det de tjener - uden at de bliver modregnet i kontanthjælpen. Ordningen hedder Dag-til-dag og er indført som forsøg i 14 kommuner.

- 26 af de borgere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, har præsteret 2200 reelle arbejdstimer, og det vurderer jeg som et godt resultat. Det har sendt de langtidsledige tættere på arbejdsmarkedet, siger Kalundborg Kommunes arbejdsmarkedschef, Jens Folmann.

Dag-til-dag-forsøget har gjort op med fordommen om, at langtidsledige ikke gider lave noget, mener sagsbehandler på Jobcenteret i Kalundborg, Dannie Cuper.

- Vi hører jo tit i medierne, at kontanthjælpsmodtagere er nogle dovne hunde, der bare sutter på systemet. Men giver vi folk mulighederne for at gøre noget ved deres eget liv, på nogle vilkår de selv kan bestemme, så vil de fleste rigtig gerne, siger Dannie Cuper.

I følge arbejdsmarkedsforsker på RUC, professor Bent Greve, er der gode argumenter for at indføre ordningen på landsplan.

- Ordningen har vist, at gulerod er bedre end pisk, når det handler om at få de langtidsledige bragt tættere på arbejdsmarkedet, siger han.

Om Dag-til-dag-projektet:

  • Følgende kommuner er med i forsøget: Allerød, Ballerup, Halsnæs, Hedensted, Horsens, Kalundborg, Odsherred, Stevns, Sønderborg, Vejle, Aabenraa, Tønder, Køge og Aarhus.

  • Ordningen er tilsigtet ledige, der har været på kontanthjælp i mindst to år.

  • Forsøget har haft omkring 900 deltagere. 400 af dem har været i småjob. 8 procent af deltagerne er blevet selvforsørgende.

  • Dag-til-dag-projektet slutter ved udgangen af 2016 Kilder: Avisen.dk og Beskæftigelsesministeriet.