Lettelse ved Lindholm: 'Det er helt, helt, helt fantastisk'

Borgere i Kalvehave lod champagnepropperne springe af glæde over, at planen om et udrejsecenter er skrinlagt.

Camilla Schmøde, Thomas Finke og Joachim Brix-Hansen er tre af de borgere, der har kæmpet mod et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt. De mødtes over et glas champagne på havnekajen i Kalvehave her til morgen. (Foto: © Johanna Maj Varming, (c) DR)

Klokken var kun syv her til morgen, da proppen røg af den første champagneflaske på havnen i Kalvehave på Sydsjælland.

- Det er helt, helt, helt fantastisk. Det er fuldstændig overvældende. Det er syv måneders kamp, som nu er vundet. Vi har fået vores frihed tilbage, siger Camilla Schmøde.

Hun står på havnekajen, hvor biler og en enkelt ladcykel er pyntet med flag, for mange borgere i og omkring Kalvehave er glade for den politiske aftale om en ny regering, som i aftes faldt endeligt på plads mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten:

- Vi er enormt lettede. Jeg har det som om, at jeg er vågnet op af en ond drøm. Jeg har vekslet mellem, at det var totalt galimatias, og at det nok aldrig blev til noget, og så angsten for, at det rent faktisk blev til noget, siger ejeren af ladcyklen Thomas Finke.

  • Thomas Finkes ladcykel kunne bruges til at fragte både flag og champagne til kajen i Kalvehave. (Foto: © Johanna Maj Varming, (c) DR)
  • I dag er der flag på bilerne på havnen i Kalvehave i Sydsjælland. (Foto: © Johanna Maj Varming, (c) DR)
  • Et glædesflag blafrer i vinden foran Dronning Alexandrines Bro mellem Sydsjælland og Møn. (Foto: © Johanna Maj Varming, (c) DR)
1 / 3

Med den politiske aftale blev ø-lejren fejet af bordet, og borgerne i området omkring Stege Bugt får nu ikke et udrejsecenter for afviste eller udviste, kriminelle udlændinge på øen Lindholm.

- Det er en kæmpe, kæmpe stor dag. Det er fuldstændig ubeskriveligt. Man forstår slet ikke, hvad det er for en gidseltagning, vi har været i i syv måneder. Nu er vi pludselig blevet sluppet fri og kan se vores fremtid, vores børns fremtid, vores børns tryghed og vores liv blomstre igen, siger Camilla Schmøde.

Camilla Schmødes mand vækkede hende sent i aftes. Efter at have sovet på nyheden er det stadig ikke helt gået op for hende, at Lindholm nu er et afsluttet kapitel.

- Fuldstændig euforisk. Der gik flere timer, før jeg overhovedet kunne finde ro igen. Jeg skrev med rigtig mange mennesker. Både borgere i Kalvehave og nogle af de politikere, som vi har haft en tæt kontakt med. Det har været helt fantastisk.

Borgmester: Fælles kamp er lykkedes

En af de politikere, der ligesom Camilla Schmøde og Thomas Finke har kæmpet imod den tidligere regerings plan om et udrejsecenter på Lindholm, er borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed (S).

- Jeg er rigtig glad for, at en fælles kamp for ikke at få et udrejsecenter placeret midt i et turistskønt område er lykkedes, siger Mikael Smed, der allerede i går aftes fik en SMS fra Magnus Heunicke (S) med den gode nyhed.

- Det gjorde mig selvfølgelig rigtig, rigtig glad, at man har truffet den her beslutning om at ville undersøge nærmere, hvordan man løser de problematikker, der er omkring de udviste asylansøgere, siger Mikael Smed.

Borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed (S) begyndte også dagen i Kalvehave. (Foto: © Johanna Maj Varming, (c) DR)

Nu skal der være fest

Den glade nyhed for de borgere, der de sidste syv måneder har kæmpet mod et udrejsecenter, skal fejres med en fest i aften på en café på havnen.

- Vi skal holde en stor fest. Det skal lige arrangeres først, men i aften mødes kampagnegruppen. Alle, der har lyst til at kigge forbi Den Gule Stald, er meget velkomne, fortæller Joachim Brix-Hansen, der også har kæmpet indædt mod planerne.