Kammeradvokat slår fast: Kommuner har opkrævet ulovlig betaling på akutstuer

Syge ældre har gennem flere år ulovligt betalt op til 150 kroner om dagen for at være indlagt på en kommunal akutstue i stedet for på regionale sygehuse, hvor opholdet er gratis.

Det er ulovligt at opkræve betaling for mad, tøjvask og sengelinned, når ældre er indlagt på kommunale akutstuer, fastslår kammeradvokaten. (Foto: © DR: Grafik Signe Heiredal, DR)

Kommuner landet har ulovligt krævet penge for mad, tøjvask og rengøring, når ældre er blevet indlagt på en kommunal akutstue i stedet for på et regionalt sygehus.

Det fastslår kammeradvokaten i et 15 sider langt juridisk notat til Folketingets sundhedsudvalg.

I Region Sjælland har langt de fleste kommuner således opkrævet penge for mad, rengøring og medicin fra de ældre og syge, selvom de var henvist til akutpladsen af en læge.

Det er til trods for, at sundhedsloven klart foreskriver, at patienterne ikke skal betale for at være indlagt på et sygehus, og akutstuerne går i stedet for ophold på et sygehus.

Erkender at have krævet brugerbetaling

Den socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen i Næstved erkender åbent, at hans kommune har krævet penge af de ældre på akutpladserne:

- Der er jo sket en opgaveglidning de senere år, hvor sygehusene udskriver de ældre meget hurtigt. Vi har fundet det naturligt, at de ældre betaler for mad, rengøring og tøjvask.

Men det fastslår kammeradvokaterne, at kommunerne ikke må, fordi de ældre er henvist af en læge, og opholdet på en akutstue i kommunen går i stedet for en sygehusindlæggelse.

(Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, DR)
(Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, DR)

I modsætning til Næstved er det gratis for de ældre i Ringsted, når lægen indlægger dem på en kommunal akutstue i stedet for på sygehuset.

Venstreborgmester Henrik Hvidesten siger, at det under alle omstændigheder er billigere for kommunen at indlægge de ældre på en akutstue fremfor på sygehuset, som koster 6.000 kroner om dagen:

- Den kommunale medfinansiering af sygehusene betyder jo, at vi skal betale for at have de ældre indlagt, og når det er billigere, at de er indlagt på en kommunal akutstue, så er det da helt urimeligt, at de ældre skal betale for mad og rengøring, når kommunen i forvejen sparer penge.

"Skal have penge tilbage"

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti siger, at tusindvis af ældre, der har betalt for ophold på en akutstue, skal have penge tilbage:

- Det har jeg aftalt med ministeren, at de skal. Vi skal have stoppet den ulovlige praksis, som rigtig mange kommuner har, siger hun.

Det har hun netop aftalt som led i finanslovsforliget.

Enhedslistens Stine Brix har fremsat forslag til folketingsbeslutning, der pålægger kommunerne at stoppe med at opkræve brugerbetaling:

- Vi ser en opgaveglidning fra de gratis regionale sygehuse til kommunale akutstuer. Det skal selvfølgelig være gratis begge steder. Det fastslår kammeradvokaten meget klart, siger hun.

Kommunernes Landsforening har hævdet, at det var i orden at opkræve brugerbetaling for mad og tøjvask, fordi det er en ydelse efter serviceloven. Men det afviser kammeradvokaten, der slår fast, at sundhedslovens paragraf 138 meget klart siger, at ydelsen skal være vederlagsfri.