I Slagelse kommer flygtninge i arbejde

Slagelse én af de bedste kommuner i landet, når det gælder om at få flygtninge og indvandrere i arbejde

Nogle kommuner er rigtig gode til at gøre flygtninge og indvandrere selvforsørgende. Det gælder eksempelvis Slagelse Kommune (Foto: © DR)

Flygtninge og indvandrere skal hurtigst muligt i arbejde, så de kan tjene penge og klare sig selv i det danske samfund. Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i hendes nytårstale.

Men som flygtning er det ikke lige meget hvilken kommune, du lander i.

Nogle kommuner er rigtig gode til at gøre flygtninge og indvandrere selvforsørgende - eksempelvis Slagelse.

Slagelse er blandt de bedste i landet

Faktisk er Slagelse én af de bedste kommuner i landet, når det gælder om at få flygtninge og indvandrere i arbejde.

En undersøgelse som LG Insight har lavet for Ugebrevet A4 viser, at 45 procent af de flygtninge, der ankom til Slagelse Kommune i perioden fra 2009 til 2013, et år efter ankomsten kunne forsørge sig selv.

På landsplan gælder det kun for 23 procent.

I Slagelse Erhvervscenter oplever direktør Jens Birk, at det er samarbejdet mellem kommunens jobcenter, uddannelsesinstitutionerne og dén rådgivning, man tilbyder nye virksomheder, der er nøglen til at få flygtningene hurtigt ud og blive nye skatteborgere:

- Vi er rigtig gode til at tage fat i dem, der gerne vil have uddannelse. Jobcentret er gode til at tage fat i dem, der har nogle kompetencer og få dem ud på industrivirksomhederne. Og i Erhvervscentret har vi stor succes med at tage fat på dem, der gerne vil være selvstændige, siger Jens Birk.

Samarbejde er vejen frem

Også ifølge formanden for beskæftigelses- og integrationsudvalget i Slagelse Kommune, Helle Jacobsen (V), er samarbejde nøglen til succes:

- Vi har et godt samarbejde med virksomhederne, hvor alle er klar over, at løntilskudsperioden - som vi begynder med hvis det er det, der skal til - skal stoppe på en bestemt dato, så løntilskudsperioden ender ud i et rigtigt arbejde, siger Helle Jacobsen.

Men også sproget spiller en rolle for den vestsjællandske succes:

- Vi har et supergodt sprogcenter som er meget fleksibelt og som tilbyder undervisning i dansk udenfor arbejdstid. Så er det muligt både at gå på arbejde og lære dansk, siger Helle Jacobsen.