Lyserødt termotøj, dinosaurbukser og bunkevis af andet børnetøj ligger pænt lagt sammen på lange borde.
I denne uge er der blevet doneret sækkevis af ting fra rangler til legoklodser og børnetøj fra familier i hele landet. Og nu er det hele blevet sorteret og gjort klar til, at udsatte og sårbare familier i dag kan komme til bl.a. Maribo på Lolland for at hente alt det, de har brug for.
Bag den store tøjindsamling står Familiestøtten, som i 2019 tog initiativ til indsamlingen, som nu foregår i flere byer i Danmark til fordel for udsatte familier.
Og det kan være en stor hjælp, når pengene er små. Det kender Joan Mouritzen fra Idestrup, lidt uden for Nykøbing Falster, alt til.
- Jeg er frivillig i år, fordi jeg for nogle år siden selv havde brug for hjælp. I og med at jeg var på kontanthjælp, så havde jeg ikke så mange penge at gøre godt med.
Derfor har Joan Mouritzen haft sin datter med til den årlige indsamling de seneste tre år for selv at få gavn af alle de ting, som andre familier havde doneret.
- Det betød, at min datter ikke behøvede at føle sig udenfor fællesskabet. At hun ikke behøvede at gå med familiens aflagte tøj, og at hun faktisk kunne finde noget rigtig pænt tøj, og så gav det mig økonomisk overskud til andre vigtige ting.
I dag er Joan Mouritzen glad for, at hun nu selv har overskud til at hjælpe andre familier. Så hun har været frivillig i løbet af ugen til at sortere de mange sække, som folk har samlet ind.
- Jeg vil gerne give lidt igen, når jeg selv har prøvet det.
Familier kan fylde alle de sække, de vil
Da Sanna Rasmussen fra Sorø for nogle år siden var på barsel, fik hun idéen til at stifte foreningen Familiestøtten for at hjælpe sårbare og økonomisk udsatte børnefamilier.
- For mange af de familier, der kommer, betyder det helt utroligt meget. Det er en kæmpestor økonomisk lettelse for dem, at de kan hente alderssvarende tøj til deres børn helt gratis. At få råd til helt basale ting er noget af det, som mange kæmper rigtig meget med.
De fleste familier, som kommer til Maribo i dag, har tilmeldt sig på forhånd, og så går konceptet ud på at møde op og fylde hænderne.
- Familierne får en masse tomme sække af os, og så går de rundt og kigger på bordene med al det tøj og legetøj, og så tager de alt det, som de har brug for, forklarer Sanna Rasmussen, som er taknemmelig over, hvor mange ting danskerne har doneret.
Flere danskere vil gerne have hjælp
Det er en stigende tendens, at udsatte familier tager imod hjælp fra andre. Det siger Johannes Andersen, lektor på Aalborg Universitet og samfundsforsker.
- Den her indsamling er et udtryk for, at rigtig mange mennesker ønsker at gøre et stykke frivilligt arbejde. Men det kan også være et udtryk for, at borgere i Danmark i dag ikke skammer sig, når de modtager noget. De kender deres rettigheder, og hvis de har brug for hjælp, er det mit indtryk, at de gerne vil stå ved det.
Johannes Andersen sammenligner tøjindsamlingen med at samle overskudsmad ind og give det til dem, der ikke har penge til at købe mad for.
- Det har præcis samme karakter. Det er nemt at se en helt konkret nytte ved. Man kan se, at det vil være rigtig fint, hvis man i en periode kan hjælpe dem, der har brug for det, så de kan komme videre med deres liv.
Der er rigtig mange i dag, som er blevet mere tilbøjelige til at tage imod hjælp, mener samfundsforskeren.
- Det hænger sammen med, at man har den oplevelse af, at hvis jeg er kommet dårligt i gang i det samfund her, så er det ikke nødvendigvis min skyld. Jeg vil ikke afvise, at der i dag er nogle, som skal overvinde sig selv, hvis de kommer i den her økonomiske svære situation. Men mange flere er i dag helt med på, at det ikke nødvendigvis er mig, der er problemet, det er ligeså meget et samfundsproblem, siger Johannes Andersen.
I 2022 sørgede foreningen Familiestøtten for, at mere end 5.000 kg tøj og legetøj blev delt ud til børnefamilier i Danmark, der har det svært.