Fra i dag får medarbejderne hos Femern A/S ekstra travlt.
Seks års arbejde forløses nemlig, når ni internationale konsortier senere på dagen afleverer deres bud på, hvordan de vil løse de store byggeopgaver på Femern Bælt-forbindelsen - og til hvilken pris.
Nu er det så op til rådgivere, ingeniører og teknikere at regne på, hvilke tekniske løsninger, der passer bedst til det enorme byggeri. Og direktør for Femern Belt Development, Stig Rømer Winther, har en stærk fornemmelse af, at medarbejdernes juleferie bliver kortere end sidste år.
- Nu kender jeg jo ikke hele udbudsmaterialet. Men jeg vil tro, at det er en så kompleks størrelse, at ingeniørerne i Femern A/S nok skal bruge noget tid henover julen på at finde ud af, hvad de enkelte tal indeholder, siger Stig Rømer Winther.
Sjællandske virksomheder skal i arbejdstøjet
Femern Belt Development har de seneste år arbejdet intenst med at få 400 danske partnervirksomheder kørt i stilling til, at konsortierne kan bruge deres arbejdskraft, når byggeriet går i gang.
Men det er først efter sommerferien næste år, at det bliver besluttet, hvilke konsortier, der har vundet hvilke opgaver. Herefter skal de sjællandske virksomheder for alvor i arbejdstøjet, forklarer Stig Rømer Winther:
- Når det bliver afgjort, hvilke fire-fem aktører der spiller videre på Femern Bælt-projektet, så går ræset for alvor i gang. Og det glæder vi os virkelig meget til, siger direktøren for Femern Belt Development.
Arbejdet skal udføres efter danske klausuler
Femern Belt Development har især arbejdet på, at byggeriet udføres efter danske standarder. Så når de internationale konsortier til sommer bliver valgt, så bliver det med krav om danske overenskomster og arbejdsmiljøforhold.
- Vi vil gerne have sociale klausuler om, at der for eksempel skal tages lærlinge ind. Det er meget vigtigt, at der kommer et stærkt økonomisk aftryk af de her store anlægsprojekter. Både for Region Sjællands virksomheder, men også for andre danske virksomheder, siger Stig Rømer Winther.
Bygherren Femern A/S oplyser, at der er tale om fire store kontrakter, som de internationale konsortier kan byde på. To kontrakter er på selve tunnelen (en i nord og en i syd), en er på udgravningen og den sidste kontrakt er på de danske landanlæg.