Voldelige angreb mod politiets fotovogne sker alt for tit, og derfor skal det være politifolk, der sidder i kassevognene og blitzer.
Sådan lyder det fra en erfaren leder i færdselspolitiet, efter at flere politikere har foreslået at lade kontorfolk eller nedslidte politibetjente eller fængselsbetjente bemande fotovognene.
Folk har smidt sten gennem ruderne
Rasende bilister, der netop er blevet blitzet, fordi de kørte alt for stærkt, lader nemlig nogen gange deres frustration gå ud over fotovognen eller den, der sidder i den og betjener kameraet.
Det fortæller leder af færdselspolitiet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters politi, Erik Mather:
- Vi har oplevet, at folk har smidt sten gennem ruderne på fotovognen. Og vi har oplevet folk, der er blevet så edderspændt rasende efter at være blevet blitzet, at de er vendt om, har åbnet døren og har slået på operatøren, der sidder i vognen, siger han.
Politiet kan håndtere personangreb
I sådan en situation er det nødvendigt, at operatøren har politimæssige beføjelser, siger Erik Mather:
- Vi har nogle værktøjer i bæltet i form af stav, peberspray og pistol, og vi har uddannelsen til at kunne håndtere sådan nogle personangreb, siger han.
Derfor er det ikke en god ide at lade kontorfolk eller tidligere fængselsbetjente sidde i vognene, mener Erik Mather:
- Hvis man anvender andre persongrupper i vognene, kan man komme ud i nogle situationer, som vi ikke vil ønske. Derfor er politifolk det eneste rigtige at have siddende i dem. Det er ganske enkelt et spørgsmål om sikkerhed, siger han.
Politiforbundet: Det er en politiopgave
Også formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, mener, at det er en politiopgave at bemande fotovognene:
- For os er det simpelthen essentielt, at myndighedsudøvelse udøves at politiet. Vi skal blandt andet kunne dokumentere sagerne i retten. Det er den ene ting. Den anden ting er sikkerhedsaspektet. Vi har allerede oplevet vold mod de politifolk, der sidder i ATK-bilerne.
- For mig er der ingen tvivl om, at det her er en politiopgave, siger han.