Flere søger hjælp til rygestop efter udsigt til prisstigninger

Dit postnummer afgør, hvilken offentlig rygestop-hjælp du kan få.

Kommuner oplever stigende interesse for rygestopkurser. Flere rygere mener, det bliver for dyrt for pengepungen, når en pakke cigaretter vil koste 55 kroner fra 1. april. Arkivfoto. (Foto: © DR)

Om godt en måned skal du fremover smide 55 kroner i kiosken, hvis du skal købe en pakke cigaretter.

Prisstigningen kommer af finanslovsaftalen for i år, hvor det også blev aftalt, at prisen på cigaretter vil stige yderligere til 60 kroner om to år.

De ekstra penge, der skal op af lommen for tobaksrygerne, har fået flere til at tage kampen op om at kvitte smøgerne.

Flere kommuner og Kræftens Bekæmpelse oplever nemlig i forhold til sidste år en stigende interesse fra borgere, der gerne vil blive røgfrie.

Prisen får vippen til at tippe

- Nogen har længe været på vippen til at stoppe, men prisstigningerne gør, at de nu gør forsøget med at stoppe med at ryge, siger rygestopkonsulent i Slagelse Kommune Anja Pedersen.

Hun fortæller, at Slagelse Kommune har venteliste på flere af kommunens rygestopkurser, og i Holbæk Kommune oplever de også, at rygerne mener, at det fremover bliver for dyrt at have cigaretterne i deres liv.

- De har i mange år tænkt, at nu vil de holde op, hver gang der kommer en prisstigning, men nu synes de, at toppen er nået. De siger: ’Jeg skal holde op til 1. april. Jeg har ikke råd til det’, siger sundhedskoordinator Birthe Pugholm i Holbæk Kommune.

På rygestopkurserne i Stevns Kommune oplever instruktør Martin Iversen også, at prisen spiller ind på rygestop. Her er det især unge, der er påvirkede af den kommende prisstigning.

Lolland har flest rygere - men dropper rygestop-hjælp

Alt imens Slagelse Kommune har venteliste til rygestopkurser, opgiver Lolland Kommune at hjælpe borgerne med at kvitte smøgerne. Kommunen henviser i stedet til den nationale rådgivning Stoplinjen.

Det på trods af at Lolland er den kommune med flest rygere i landet, hvor knap hver fjerde borger ryger, siger Benny Sell, der er chefkonsulent for folkesundhed i Lolland Kommune.

- Vi prøvede det af et par gange, men der var for få, som ville være med på et rygestophold, til at det ville give mening, siger Benny Sell.

Det er heller ikke ualmindeligt, at kommunerne prioriterer forskelligt, når det gælder tilbud om rygestop, fortæller Henrik Borggren, der er formand for Sund By Netværks tobaksgruppe, som har 50 kommuner som medlemmer.

- Nogle kommuner har rygestop for mange forskellige grupper af borgere og satser meget på det, og andre kommuner har prioriteret anderledes og har kørt rygestop på lavt blus, fordi der måske mangler penge i det nære sundhedsvæsen, siger Henrik Borggren.

Minister: Kommuner må gerne hjælpe med rygestop

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, det er en skam, at der er forskel på kommunernes rygestopaktiviteter.

- Jeg vil klart opfordre alle kommuner at hjælpe til. Jeg ved godt, at det kan være en udgift nu og her, men gevinsterne er langt større for kommunerne på længere sigt. Det handler om borgernes velbefindende, siger ministeren.

Regeringen har på finansloven afsat ti millioner kroner til rygestopkurser og rygestopmedicin til udsatte borgere, siger Magnus Heunicke.

- Hvis man regner det ud per kommune, er det et meget lille beløb, men det er for at understøtte, at der bliver tænkt nyt, og succesen bliver bredt ud til andre kommuner.

Nogle kommuner har ligefrem gjort det til en dyd at hjælpe borgere med at droppe rygningen, fortæller Henrik Borggren.

- Kommunerne i Region Syd gik først ind i partnerskabet for en røgfri fremtid. De ønsker, at ingen unge skal ryge i 2030, og de giver deres borgere massive tilbud og sender dem på rygestopkursus, fortæller han.

Flere henter apps til rygestop

Sund By Netværks tobaksgruppe oplever også, at det er ældre borgere, der skal have et skub til at kvitte cigaretterne.

- De borgere, vi ser på de kommunale kurser, er over 55 år og har røget mere end 20 cigaretter om dagen i mange år. Andre, der er yngre og ryger mindre, lykkedes ofte med at stoppe deres egen rygning ved for eksempel at bruge appen E-kvit, som Kræftens Bekæmpelse har lavet, fortæller Henrik Borggren.

Kræftens Bekæmpelse kan konstatere, at der er sket en stigning på 60 procent af personer, der har tilmeldt sig appen mod rygestop i starten af året i forhold til starten af 2019, fortæller Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

- Det er en ret kraftig stigning. Det er sandsynligvis kommet af, at der har været meget medieomtale af de kommende prisstigninger, så jeg synes, det er positivt, at prisstigningerne har den effekt.

Stoplinjen, som er telefonisk rådgivning om rygestop, har oplevet en stigning på lidt over syv procent i henvendelser i januar i år sammenlignet med januar sidste år.

10 råd fra Stoplinien

  • Tag den endelige beslutning om at blive røgfri.

  • Find de tre vigtigste grunde til at blive røgfri og skriv det gerne ned.

  • Beslut dig for en stopdato - stopdatoen kan ligge i den nærmeste fremtid eller lidt længere ude i tiden, så du har tid til at forberede dig både mentalt og praktisk.

  • Dagen inden stopdatoen fjernes alt, hvad der minder dig om rygningen.

  • Lav en detaljeret plan for, hvad du kan gøre for ikke at ryge og for at håndtere abstinenser: afled dig selv, hold fast i dine tre grunde til rygestoppet, fokuser på de positive forandringer, dyrk motion, lav dybe vejrtrækninger osv.

  • Fortæl om dit rygestop til dem du kender.

  • Mind dig selv om, at rygetrangen kommer i bølger og går over igen.

  • Hvis du falder i, så lad være med at bebrejde dig selv, og skynd dig op på hesten igen.

  • Tænk over, hvordan du kan holde dit rygestop på længere sigt.

  • Husk at være stolt af dig selv og ros dig selv, for hver dag du er røgfri.