Femern-byggeri skaber igen konflikter

Femern A/S og den tyske miljøorganisation, NABU, ligger i åben krig om den nye Femern Bælt-forbindelse.

Når Femern Bælt-forbindelsen står færdig, så vil den forbinde Lolland og den tyske ø Femern. (Illustration) (© Femern A/S)

Selvom Femern Bælt-forbindelsen lader vente på sig, så bliver konflikten mellem bygherren, Femern A/S, og Tysklands store naturfredningsforening, NABU, trappet op.

Femern A/S havde nemlig i dag inviteret NABU og andre tyske miljøorganisationer til et møde i København, hvor de kunne stille spørgsmål til den videre proces - og ikke mindst få startet den nødvendige dialog op. Men den invitation har miljøorganisationerne afvist.

NABU inviterer selv til pressemøde

I stedet for har NABU nu selv indkaldt til pressemøde i København i dag, hvor de vil 'kaste et kritisk blik på godkendelsesprocessens aktuelle status', som der står i pressemeddelelsen. Og det undrer Femern A/S' pressechef, Jens Villemoes.

- Jeg har svært ved at forstå, hvad det kunne skade at indgå i en konstruktiv dialog - også selvom man er uenige om projektet. Man får altid mere ud af at sætte sig ned omkring et mødebord og tale sammen, end man gør ved at sætte sig i et hjørne, hvor man nægter at diskutere tingene, siger han.

Men den udmelding køber NABU ikke. De tror nemlig, at Femern har en helt anden dagsorden med mødet senere i dag.

- De vil bare tale med os om, hvordan Femern A/S bør kompensere for miljøbelastningen. Men lige nu er der ingen grund til at tale om, hvad de vil kompensere med. Vi forsøger nemlig fortsat at forhindre, at byggeriet overhovedet går i gang, siger NABUs Femern-ekspert, Malte Siegert, og fortsætter.

- Hvis vi gik i gang med at tale med Femern A/S, så ville vi på en måde acceptere, at forbindelsen kommer. Og vi mener faktisk ikke, at Femern Bælt-forbindelsen kommer, siger Malte Siegert.

Femern Bælt-forbindelsen skal koble Lolland og Femern sammen (Foto: © ICONO, Femern A/S)

Femern: Man kan ikke være mere grundige, end vi har været

Men det argument forstår Femern A/S ganske enkelt ikke. Her havde man håbet på en konstruktiv dialog, som kunne bringe projektet tættere på en realitet.

- Faktum er jo, at Femern Bælt-forbindelsen er det bedst dokumenterede anlægsprojekt nogensinde. Vi har talt hver en fugl og hver en fisk i Femern Bælt. Vi har samtidig foretaget ekstremt grundige undersøgelser, som vi har dokumenteret i en ansøgning, der nu er på over 20.000 sider. Jeg har simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at man kunne være mere grundige, end vi har været, siger pressechef Jens Villemoes.

Ikke overraskende er NABU uenig i den påstand. De vil ikke længere tale om de muligheder, der kan være for en kompensation. De vil i stedet bringe hele projektet for en domstol.

- Når de tyske myndigheder godkender projektet, som vi har en forventning om, så vil der stadigvæk være mange juridiske aspekter, der ikke er undersøgt. Vi vil derfor bringe projektet for en tysk domstol, som i løbet af et par år vil afgøre, hvem der har ret og tager fejl, siger Malte Siegert fra NABU.

Ekspert: Fronterne er trukket op

Selvom udmeldingerne fra både Femern A/S og NABU kan virke hårde, så kommer de ikke bag på Siegfried Matlok, der er dansk-tysk journalist. Han kalder det helt forventeligt, at begge parter reagerer sådan.

- Fronterne er jo klart trukket op, hvilket også bliver dokumenteret, når man holder hver sit pressemøde. Efter den offentlige høring med de implicerede parter i Kiel, har NABU allerede meldt ud. Det er en meget stærk miljøorganisation, som nok vil være dem, der til det sidste holder ved i modstanden til forbindelsen, siger Siegfried Matlok.

Han mener derfor, at man skal se afvisningen til dagens møde, som en del af NABUs strategi om at få markeret sine holdninger i offentligheden. Men det gælder sådan set også Femern A/S.

- Det er spin og spil fra begge sider. Det er jo klart, at NABU har deres egen dagsorden, mens Femern A/S selvfølgelig også har sin. Men på et eller andet tidspunkt, så må der jo komme en afklaring enten politisk eller i retten, siger Siegfried Matlok.

https://www.youtube.com/watch?v=uxAmENcP9Ao

Konflikten kan blive skærpet yderligere

Når NABU afholder sit pressemøde i dag, så kan konflikten blive skærpet yderligere. Ved det seneste pressemøde, NABU holdt på dansk grund, blev en repræsentant fra Femern A/S nemlig smidt ud. Og Femerns pressechef har også i dag tænkt sig at møde op.

- Hvis de ikke vil holde møde med os, så vil jeg jo prøve at få dem i tale ved et møde, som de inviterer til. Jeg finder det nemlig lidt besynderligt, at de ikke vil komme til et møde, vi holder for dem, men i stedet finder de tid til at tage til København. Hvis ikke bjerget vil komme til Muhammed, så må Muhammed komme til bjerget, siger Jens Villemoes.

Men uanset udfaldet af dagens pressemøde, så mener Siegfried Matlok ikke, at de tyske miljøorganisationer samlet set er en trussel mod det store milliardprojekt.

- Nej, det mener jeg bestemt ikke. Det, der kan true Femern-projektet, er selvfølgelig, hvis tidsplanen skrider. Hvis tidsplanen bliver endnu længere, end det man for nylig har oplyst, så er det klart et problem, siger den dansk-tyske journalist.