En række "druknede" sommerhuse på Vestsjælland ikke dækket

En række sommerhusejere ved Kobæk Strand ved Skælskør må se langt efter erstatning. De håber, Stormrådet ændrer sin beslutning.

I nat stod vandet op til anden bjælke på Kent Martinussens sommerhus. Selvom konstruktionen formentlig er ødelagt, er der lige nu ikke udsigt til erstatning. (Foto: © Lukas Sejer Dencher, (c) DR)

Kent Martinussen besigtiger sit sommerhus ved Kobæk Sønderstrand ved Skælskør.

- I nat var alt dækket af vand, fortæller han, mens han sjosker rundt i vandmasserne.

I dag har han fået beskeden om, at Stormrådet ikke kalder området syd for Korsør for stormflodsramt. Dermed kan sommerhusejerne ved Skælskør ikke få økonomisk hjælp til vandskaderne.

- I dag må vi konstatere, at en pæn række sommerhuse er ødelagt, uden at vi har tal på det. Vi er 45 huse, og mit skøn er at 20 procent er ramt med økonomiske konsekvenser til følge, siger Kent Martinussen og tvivler på, at Stormrådet vil fastholde sin udmelding.

- Jeg tænker, at stormflodsrådet endnu ikke har opdaget, at der var stormflod her. Jeg tænker, at de har meldt ud, hvad de ved med sikkerhed. Det kan være de kommer på bedre tanker.

Gør Stormrådet ikke det, kommer det til at gøre ondt økonomisk.

- Mange huse har haft 10 cm vand inde, og så er det for egen regning. Det er noget, man kan mærke.

Kent Martinussen eget sommerhus har ikke haft vand inde, men det stod i nat i vand op til anden træbjælke.

Ved en tidligere stormflod betød det en regning på 300.000 kroner. Dengang dækkede stormrådet en stor del af beløbet.

- Det var en kæmpe hjælp, siger Kent Martinussen.

Hvor stor regningen bliver denne gang, må den nærmeste fremtid vise.

- Der har været vand op ad facaden, og i bundkonstruktionen og bundremmen. Der skal laves en fugtrapport, og så skal der affugtes. Og er der fugt i gulvene, skal de op. Så har man en byggesag over 3-6 måneder, siger han.

Beslutning kan ændres

Forelagt situationen ved Kobæk Strand vil chef for Stormrådets Sekretariat, Mogens Hansen ikke afvise, at beslutningen kan omgøres.

- Det kommer an på, om der er specielle omstændigheder, de (red. sommerhusejerne) gør os opmærksom på. Hvis de har målinger eller andre beviser for, at de mener, vi har truffet en forkert beslutning, siger Mogens Hansen.

I følge Kent Martinussen var der til eftermiddag 70 cm vand i engen i området, mens der i nat var 122 cm ved sommerhusene.

Han mener derfor, at der har været tale om en såkaldt 20-års hændelse, som kan berettige til, at Stormrådet erklærer området dækket.