En af havets giganter, den blåfinnede tun, er nu igen til stede i danske farvande efter mere end 50 års fravær.
Kæmpefisken, der kan veje adskillige hundrede kilo og har en meget høj, kommerciel værdi, forsvandt sporløst i begyndelsen af 1960'erne fra vore farvande.
I år er den sensationelt observeret i større stimer i både Skagerrak og Kattegat, hvor den med karakteristiske plask og spring har vist sig i fuld figur på jagt efter føde.
I videoen ovenfor, der er optaget af Uffe Nielsen i Skagerrak nord for Skagen, kan man se tunene hoppe i det fjerne.
- Med fare for at lægge mig ud med kirken, så er det nok noget, der minder om Jesu genkomst for de marine fisk, lyder det fra seniorforsker Kim Aarestrup, fra DTU Aqua.
Han ønsker yderligere undersøgelser og en bæredygtig forvaltning af bestanden. Også fiskerådgiver og talsmand for Fishing Zeeland Gordon B. Henriksen er begejstret:
- Det er fuldstændig unikt. Bare det, at de er her, er kæmpestort, og kunne man finde en bæredygtig måde at fiske efter dem, kan jeg ikke forestille mig noget større som lystfisker.
I Danmarks Sportsfiskerforbund efterlyser biolog Kaare Ebert også mere forskning og forudser, at det i fremtiden måske bliver muligt med et såkaldt "catch and release"-fiskeri.
- Det har enorme økonomiske perspektiver, for vi har tidligere haft Europas bedste fiskeri efter tun, og det kan betyde en kæmpe opblomstring i de områder, hvor fiskeriet eventuelt kan foregå.
Ifølge Kaare Erbert vil det være det nordlige Jylland, Nordvestsjælland og Nordsjælland.
Det er formentlig langt bedre regulering af fiskeriet og voksende bestande af fødefisk som makreller, sild, brisling og ansjoser, der har fået de blåfinnede tun til igen at indtage de danske farvande.
Bestanden af blåfinnede tun i Middelhavet og Nordøstatlanten er de seneste år vokset betragteligt, så antallet i dag vurderes at være lige så stort eller større end i 1950'erne.
Et meget forsigtigt bud er, at der i øjeblikket befinder sig flere hundrede af de enorme fisk i vore farvande, fortæller professor og tunekspert Brian Mackenzie fra DTU Aqua.
Det er dog forbudt at fiske efter tunfiskene, da fiskeriet er kvotebelagt og internationalt reguleret, og Danmark har ikke nogen kvote.
Rettet d.21. oktober 2016 kl.16.25: Det er præciseret, at det er bestanden af blåfinnede tun i Middelhavet og Nordøstatlanten, der er i vækst. Bestanden blev for fem år siden vurderet som truet af Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN). Ifølge professor Brian MacKenzie fra DTU Aqua er det dog usandsynligt, at vurderingen ville være den samme i dag, da arten i dette område siden 2011 er gået kraftigt frem. Bestanden af blåfinnede tun i det vestlige Atlanterhav er dog forsat truet, siger han. Det gælder også for andre arter af den blåfinnede tun i det nordlige og sydlige Stillehav.