Den 19-06-2019: Opdateret med udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller, at drenge først kan få den nye vaccination, når den nye sundhedsminister har skrevet under på den nødvendige lovgivning.
HPV-vaccinen, der blandt andet beskytter mod livmoderhalskræft, er ikke længere kun forbeholdt pigerne.
Til sommer kan alle drenge, der fylder 12 år efter den 1. juli 2019, også få vaccinationen gratis hos deres læge, indtil de fylder 18 år.
Derfor går apotekere, læger og frivillige fra Kræftens Bekæmpelse i denne uge på gaden med den opgave, at alle forældre med drengebørn skal kende til muligheden.
For mange forældre er ikke klar over, at vaccinen nu bliver gratis, siger Lisbeth Østergaard, områdekonsulent for Region Sjælland i Kræftens Bekæmpelse.
- Forældre til piger har vidst det her i rigtig mange år snart. Så målet er nu at gøre forældrene opmærksomme på, at der nu også er et tilbud til drenge, som går i luften lige om lidt, fortæller hun.
1. oktober 2008 startede et catch-up program for tre årgange, der gav piger muligheden for at få HPV-vaccinen, og siden 1. januar 2009 har HPV-vaccinen indgået i Børnevaccinationsprogrammet i Danmark for piger, der kan få vaccinen gratis, efter de er fyldt 12 år.
Denne sommer bliver det gratis for drenge, der fylder 12 år. Drenge, der allerede er fyldt 12 år inden den 1. juli, bliver ikke tilbudt vaccinen.
Stor interesse
Hos Kræftens Bekæmpelse har man længe kunnet mærke en stor interesse for vaccinen blandt forældre med drenge.
For eksempel da alle lokalforeninger i Region Sjælland sidste år holdt informationsaftener for forældre om HPV, siger områdekonsulent Lisbeth Østergaard.
- Der kom masser af spørgsmål til drengene, og dengang var det ikke engang politisk vedtaget, at drenge også kunne blive vaccineret.
En af de apotekere, der denne uge er med til at sætte fokus på vaccinen, er apoteker Niels Phillip Søgaarder, der har et apotek i Slagelse.
- Det værste er det, vi har hørt om hele tiden, nemlig livmoderhalskræft. Men du kan også få kræft i penis, endetarmen, mandler og i svælget, og som en tillægsgevinst kan man også beskytte sig selv mod kønsvorter (med vaccinen, red.). Og kan man beskytte sig selv mod det for et lille prik eller to, så skal man gøre det, siger Phillip Søgaarder, der selv er fortaler for vaccinen.
Hvert år behandles 8.000 drenge og mænd for kønsvorter i Danmark, og Phillip Søgaarder opfordrer drenge til at tage imod tilbuddet af vaccinen.
- Nu bliver det ovenikøbet gratis at beskytte sig selv og andre mod de grimme sygdomme, man kan få gennem HPV-virussen. Derfor skal man lade sig vaccinere. Det skylder man børnene, og det skylder man også deres partnere, siger han.
Dorte betalte selv for vaccine
Dorte Jacobsen har to sønner på 16 og 20 år. De fik begge vaccinen, da de var tretten år gamle, og hun var ikke tvivl om, at de skulle have vaccinen.
- Det gjorde vi, fordi jeg har en nevø, som havde kræft, og jeg synes, det er en vigtig måde at beskytte sine børn, siger Dorte Jacobsen, der selv måtte til lommerne og betale for vaccinen.
Men den næsten 3.000 kroner dyre vaccine betyder ikke noget, når det gælder drengenes sundhed, mener hun.
- Jeg synes ikke, man kan gøre mine børns sundhed op i penge. De skulle have den vaccine, uanset hvad den kostede, fortæller Dorte Jacobsen.
Cirka 230 mænd rammes hvert år af en kræftform, der skyldes HPV, men før drengene kan gå til lægen og få vaccinationen, skal en ny sundhedsminister sætte sin underskrift på bekendtgørelsen om HPV-vaccine til drenge.
Før tilbuddet om HPV-vaccinationen kan træde i kraft, skal der dog udnævnes en ny sundhedsminister, som skal skive under på den nødvendige lovgivning, oplyser Sundhedsstyrelsen.
Med HPV-vaccination vurderer Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse at undgå 85 procent af alle tilfælde af analkræft og 90 procent af alle tilfælde af kønsvorter.
HPV kan også give kræft i mundsvælget og penis, men det er endnu uvist, om HPV-vaccination også beskytter mod disse kræftformer.