Det er ikke mere end en uge siden, at der endnu engang var problemer med patienternes medicin i forbindelse med brugen af Sundhedsplatformen.
Her betød fejlen, at der var sket en fejl i ordineringen af en stofskiftemedicin til 14 patienter i Region Hovedstaden og i Region Sjælland. Ingen var dog i livsfare.
Men fejlen vækker alligevel ny kritik fra lægerne, der dagligt arbejder med it-systemet.
- Det er en tidsrøver, og den stjæler tid fra patienterne. Men det allerværste er, at vi går i konstant usikkerhed om, hvorvidt patienterne nu også får den medicin, vi har ordineret, lyder det fra formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, der også er overlæge på Holbæk Sygehus.
Hun mener ikke, at lægerne kan stole 100 procent på it-systemet, når de skal ordinere medicin til patienterne.
- Det er et kæmpe patient-sikkerhedsmæssigt problem, siger Lisbeth Lintz.
Kritikken om Sundhedsplatformen står nu på for tredje år i træk, men i februar blev it-systemet opdateret, og lægerne krydsede dengang fingre for, at det ville betyde en lettere arbejdsdag med mere tid til patienterne.
- Noget kom til at fungere bedre, men der er også andre forhold, der er blevet værre. Samlet set er det ikke blevet bedre, understreger hun.
Sundhedsordfører vil kalde minister i samråd
Derfor skal der gøres noget. Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.
Hun vil kalde sundhedsministeren, Magnus Heunicke, i samråd, hvis han ikke tager ansvar for det udskældte it-system.
- Det er i høj grad et anliggende for sundhedsministeren, og hvis sundhedsministeren igen skubber ansvaret fra sig, vil jeg kalde ministeren i samråd. Sundhedsministeren har et ansvar for Sundhedsplatformen, som regionerne fejlagtigt har købt og bliver ved med at bruge penge på, siger hun.
Liselott Blixt mener også, at Sundhedsplatformen er til skade for patienternes sikkerhed, og at lægerne bruger for meget tid på it i stedet for lægearbejde.
- De to østdanske regioner bruger flere hundrede millioner kroner alene på it-konsulenter. De penge går fra den egentlige patientbehandling. Desuden er det også helt uholdbart, at patienternes sikkerhed er i fare, når systemet ikke fungerer optimalt, siger sundhedsordføreren.
Sundhedsminister Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet har ikke ønsket at svare på kritikken, men henviser til, at det er Region Sjælland og Hovedstadens eget ansvar at få Sundhedsplatformen til at fungere.
Men der kan også findes en helt anden løsning, foreslår Liselott Blixt.
- Ministeren sagde før valget, at vi skulle kigge på vores it-sundhedssystem for hele Danmark. Jeg mener, at vi skal have ét system. Løsningen kunne være at skrotte Sundhedsplatformen og kigge på det system, som man bruger i resten af landet, siger Liselott Blixt.
’En kompleks opgave’
Direktøren for sundhed i Region Sjællands koncernledelse, Leif Panduro Jensen, genkender ikke kritikken fra lægerne og sundhedsordføreren.
- Jeg er ikke enig i, at Sundhedsplatformen er til fare for patientsikkerheden. Systemet er blevet meget bedre. Ikke helt så godt, som jeg forudså i sin tid, men vi er på vej, understreger Leif Panduro Jensen.
14 måneder tidligere har den nytiltrådte direktør nemlig udtalt, at ’om et års tid, ville de fleste være glade, og flere ting ville fungere godt’, når det gælder it-systemet.
- Vi er ikke nået dertil endnu, og det er også en stor frustration for mig. Det har også været en langt mere kompleks opgave, og vi ønsker kun, at det er et godt og nemt system at bruge. Det er også derfor, at vi bruger mange ressourcer på systemet, siger han.
Samtidig beder Leif Panduro lægerne om at være tålmodige.
- Jeg får det indtryk, at Sundhedsplatformen stadig er for besværlig for lægernes arbejdsgang. Det er også, hvad vi i øjeblikket arbejder på at få optimeret, understreger han.
Sundhedsplatformen koster alene i år 128 millioner kroner til it-konsulenter og drift i Region Sjælland og 370 millioner kroner i Region Hovedstaden.