Den klassiske madpakke er stadig et hit

Danskernes yndlingsfrokost er stadig den gode gamle madpakke.

Det er stadig den klassiske madpakke, der giver danskerne energi til dagen. (Foto: © Søren Geisler)

Når danskerne spiser frokost, så er madpakken stadig konge af frokostbordet.

En undersøgelse, som Epinion har lavet for Landbrug og Fødevarer, viser, at vi smører 11,7 millioner madpakker om ugen. 44 procent af de danske husstande smører madpakker mindst fem gange om ugen.

Især er børnefamilierne flittige madpakke-spisere. 75 procent af de danske børn får madpakke til frokost.

Forældrene vil bestemme kosten

Ifølge kostvejleder og madskribent Rie Randrup er der flere grunde til den sikre 1. plads på frokostmenuen.

- Der er et stort økonomisk incitament. Det er billigere at smøre madpakken selv end at betale for en kantineordning, eller madordning i skolen.

75 procent af børnefamilierne bruger tid på at smøre madpakker og med 11,7 millioner madpakker om ugen, så er det ikke uanselige mængder tid, der bruges. Men det opvejes af forældrenes ønske om den rigtige kost til børnene.

- Det handler også om indflydelse på, hvad børnene putter i munden. Det er ikke altid skolerne eller kantinerne kan tilbyde det, som forældrene gerne vil have, at børnene spiser, siger Rie Randrup.

Vi vil have mere groft og grønt

Ifølge undersøgelsen fra Epinion så er danskerne begyndt at spise mere groft og grønt i madpakken. Og det behøver ikke gå ud over den gode smag, forsikrer Rie Randdrup.

- Til pålægget er det er godt udgangspunkt at gå efter Nøglehulsmærket. Så sikrer man sig, at der er den mængde fedt og fibre, som er anbefalet i kostrådene.

Og så bør man droppe det hvide brød, siger Rie Randrup.

- Man skal have noget groft brød, så man ikke bliver sulten en halv time efter. Voksne skal gerne have grove grøntsager. For børn er det ikke så vigtigt med grove grøntsager, bare de får noget. For eksempel agurk og tomat og lidt frugt.

Gør madpakken sej

Men det er ikke kun indholdet, der betyder noget for børnene. Det visuelle udtryk er også vigtigt, mener Rie Randrup.

- Helt små børn er meget visuelle, så det er vigtigt, at tingene ikke er pakket for meget ind i stanniol. Så hellere noget madpapir. Brug små bøtter, masser af farver og put for eksempel frugt på spyd.

For teenagere gælder der lidt andre regler.

- Her skal man gøre madpakken lidt mere sej at have med. Det må gerne ligne noget man kan købe på caféer eller sandwichbarer. Man kan eventuelt smøre en sandwich selv, siger Rie Randrup.