Den danske sukkerknald er langt fra at blive økologisk

Det er for dyrt for danske sukkerroe-landmænd at smide marksprøjten.

Markens guld på Lolland er sukkerroen, og selvom mange landmænd drømmer om at blive økologiske, så er det langt fra realistisk, hvis de kun dyrker sukkerroer.

Økologi er en trend, men der går lang tid inden den danske sukkerknald bliver økologisk, vurderer Nordic Sugar.

Det sker, selvom mange landmænd har omlagt deres landbrug til økologi, viser en undersøgelse fra NaturErhvervstyrelsen fra sidste år, hvor rekordmange landmænd søgte om omlægning til økologi.

Men de lollandske roeavlere er ikke klar til at smide marksprøjten, for som markedet er nu, kan det ikke betale sig, siger Jesper Thomassen, der er administrerende direktør hos Nordic Sugar.

Virksomheden følger markedet, og Nordic Sugar har både økologisk hvidt strøsukker og flormelis, men det er produceret af sydamerikansk rørsukker. Men ingen økologisk sukker fra de danske sukkerroer, siger han:

- Som billedet er i øjeblikket, vil jeg sige, at der er ikke er noget, der viser, at vi i nær fremtid vil få økologisk sukker fra danske roer.

Et af problemerne er blandt andet, at roeavlere ofte hverken har grise eller køer. Hvis landmændene havde både dyr og roer, ville de kunne tjene på øko-kød og øko-roer, hvis de lagde om.

Men sådan er billedet ikke, og derfor forsvinder forretningsmodellen for mange landmænd, der drømmer om økologi, mener Jesper Thomassen fra Nordic Sugar.