Danske Regioner: Læger i yderområderne skal honoreres bedre

Danske Regioner vil arbejde for, at praktiserende læger får et nyt honrarsystem, der gør det mere attraktivt at arbejde og bosætte sig i yderområderne.

Danske Regioner vil gøre op med den sunghedsmæsssige geografiske ulighed. (© Colourbox)

Læger vil blive ved med at klumpe sig sammen i de store byer, mens borgere på for eksempel Lolland, Falster og i det vestsjællandske område må transportere sig længere og længere for at finde en familielæge.

Derfor bliver det nødvendigt for Danske Regioner at få ændret den måde, som aflønningen af privatpraktiserende læger er skruet sammen på - et nyt såkaldt "honorarsystem"

Det fastslår flere eksperter og politikere i dagbladet BT i dag.

- Der er brug for et større incitament til at nedsætte sig som praktiserende læge i yderområder, hvor folk er mere syge end inde i byerne, siger næstformand i Danske Regioner Jens Stenbæk (V).

Danske Regioner mener, at det er nødvendigt med en ny struktur for aflønning af praktiserende læger, hvor der tages højde for patienternes alder, køn, tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelsesniveau.

- På den måde, som systemet er skruet sammen på lige nu, er det mest attraktivt at bosætte sig der, hvor de raske bor, fremfor hvor borgere er mere syge, og det giver ulighed i sundheden. Det er vi nødt til at lave om på, siger Jens Stenbæk.

Ifølge en opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er antallet af patienter per læge fra 2007 til 2016 steget fra 1.484 til 1.664.

En detaljeret redegørelse til Folketingets sundheds- og ældreudvalg viser dog, at læger i de værste tilfælde har op til 4.500 patienter per læge og får hjælp fra sygeplejerske og andet hjælpepersonale.

Honorarsystemet er øverst på Danske Regioners dagsorden, når lægernes overenskomstforhandlinger begynder til november og skal være afsluttet inden 1. april 2017.