Flere socialt udsatte har så svært ved at finde tilbage til det almindelige samfund, at de tilbringer perioder på halve eller hele år på herberg, som ellers kun er beregnet til midlertidige ophold.
Tendensen ses tydeligt over hele landet. I 2009 overnattede hver enkelt beboer i gennemsnit 98 dage på et herberg eller et forsorgshjem. I 2013 var det steget til 111 dage.
På de seks forsorgshjem i Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster steg antallet af langtidsophold over seks måneder med knap otte procent i 2013.
Stor udfordring for samfundet Mest markant på KFUM-forsorgshjemmet Toften i Slagelse, hvor forstander John Eriksen havde hele 19 personer på helårsophold.
- Vi har en blind plet i samfundet. For hvem føler sig forpligtet til at bygge nye boliger, som ikke er for store, og som en enlig på kontanthjælp har råd til at bo i? Der har vi som samfund en udfordring, siger John Eriksen.
På Toften i Slagelse havde man sidste år en gennemsnitlig belægning på et godt stykke over 100 procent. Og ud over flere billige boliger, så mangler de udsatte også bedre og flere plejetilbud, mener John Eriksen.
'Skæve boliger' er et godt alternativ
- Vi mangler alternative plejehjemspladser til borgere, der er bredt socialt ramt, misbrugere og som i et vist omfang har brug for pleje. Dem kan de fleste almindelige somatiske plejecentre ikke rumme, siger han.
Ifølge John Eriksen så er det muligt at få borgerne ud i boliger, hvor de i højere grad kan klare sig selv. Blandt andet via de såkaldte 'skæve boliger'. Her er boligerne bygget og indrettet efter de behov, som mange af de udsatte har. Samtidig følger der en person med, som kan rådgive og hjælpe.
- Samme dag, de åbnede, flyttede fem af vores beboere ud. Det er jo deres egen bolig. Den er kun 45-50 kvadratmeter, så de har råd til at bo i den, ligesom der er hægtet en social vicevært på, som sørger for, at de kan holde balancen.