Arkæologer har gravet 2000 små guldspiraler op af muldet ved Boeslunde på Sjælland. De har aldrig før set noget lignende og er i syv sind om, hvad guldspiralerne er blevet brugt til, siger museumsinspektør på Nationalmuseet, Flemming Kaul:
- Vi står over for noget helt enestående. Vi har set guldspiraler før, men ikke af denne slags, og ikke så mange, siger han.
De mange guldringe ligner tusinder af høvlspåner eller pastaspiraler. Det er dog ikke høvlspåner, men fine, tynde spiraler af det pureste ædelmetal.
Må have været religiøst
Guldspiralerne har ikke noget praktisk formål, men er fundet i et område, hvor arkæologerne tidligere har fundet store guldringe, som man altid finder som offergaver.
Derfor gætter museumsinspektøren på, at de nyfundne guldspåner har været brugt i en religiøs tilbedelse af solen, som var vigtig og livgivende for bønderne i bronzealderen:
- Og mon ikke den dragt, de her guldringe har siddet på, har hørt til den guddommelige sfære, en præstekonges dragt måske. Men vi er ikke sikre, for det er en helt ny verden, der åbner sig for os, siger han.
Boeslunde: Et særligt helligt sted
At det netop er i Boeslunde, arkæologerne har fundet mere guld, overrasker ikke. Det er nemlig ikke mere end to år siden, man fandt guldringe kun få meter fra det nye fund, fortæller museumsinspektør på Museum Vestsjælland, Kirsten Christensen:
- Vi har i området fundet i alt 4,5 kilo guld ad flere omgange. Dermed er Boeslunde et af Nordeuropas guldrigeste områder, så det må være et særligt helligt sted, hvor man har ofret til de højere magter, siger hun.
Både Nationalmuseet og Museum Vestsjælland er sikre på, at der stadig er guld i jorden ved Boeslunde. Og de fortsætter eftersøgningen i samarbejde med egnens amatørarkæologer.